02-miene307141УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Дейностите по чистотата: сметосъбиране и сметоизвозване, улично метене и миене, поддръжка на „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин”, както и зимно дежурство и поддръжка на градската и общинска пътна мрежа на Община Ловеч, са едни от най-важните задължения на местната власт. За осъществяването им Община Ловеч ежегодно изразходва значителен финансов ресурс. Същият се акумулира чрез заплащаната от граждани и юридически лица  такса „битови отпадъци”определена от Общински съвет Ловеч.

 

Поради тази причина, от съществено значение е до колко ефективно и максимално икономично Община Ловеч се разпорежда с тези средства. От тяхното правилно управление зависи предоставянето на качествени услуги в областта на чистотата на жителите на града и 34-те населени места от общината. Община Ловеч е длъжна да търси начини и нови възможности за намаляване или облекчаване на финансовата тежест върху фирмите и жителите от Общината и предоставяне на повече и качествени услуги. До момента Общината предоставя тип монополна услуга и не бива да се допуска такса „битови отпадъци” да се превръща в допълнително данъчно бреме за населението.

 

Предвид гореизложеното е целесъобразно и правилно да се създаде Общинско предприятие „Чистота”, осъществяващо дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, улично метене и миене, поддръжка и експлоатация на „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин, зимно дежурство и поддръжка на градска и общинска пътна мрежа. По този начин ще се икономиса значителен финансов ресурс, който до сега отива, като норма на печалба в търговски дружества с които Общината има сключени договори, а също така и за ДДС по тези договори. Общинското предприятие (ОП) е специализирано звено на общината за изпълнение на местни дейности и услуги, финансирани от общинския бюджет. ОП се създава, преобразува и закрива с решение на общинския съвет и осъществява дейността си въз основа на правилник, приет от общинския съвет. С правилника се определят предметът на дейност, структурата, управлението, численият състав и правата и задълженията на предприятието по отношение на предоставеното му общинско имущество. Общинското предприятие е второстепенен разпоредител с бюджет.

Във връзка с гореизложеното на 03.07.2014 г. съм направил писмено предложение до общински съвет за създаване на общинско предприятие „Чистота”. Надявам се то да бъде разгледано в комисиите на общинския съвет и за гласувано на сесия на ОС в края на месец юли 2014 г.

За реализиране на това предложение е необходима широка публичност и обществена подкрепа, както от гражданите на общината и така също и от юридическите лица осъществяващи дейност на територия на община Ловеч за постигане на значително намаляване на разходите за тази дейност, което  ще доведе до намаляване и облекчаване на финансовата тежест върху фирмите и гражданите, а това от своя страна ще допринесе за създаване на по-благоприятни условия за живеене и инвестиране на територията на общината.

27 коментара

  1. На вниманието на любителите на „пълен икономически анализ” няколко факти:
    за 2014 е одобрено от ОбС да се събере и извози съгласно колона 4 на приложение 1-2 16 085 тона и да се плати за услугата съгласно колона 5 на одобрената план-сметка по Приложение 1-2 , 908 585 лева с ДДС, което е 56.47 лв./тон

    Кмета Казанджиев обявява обществена поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване на 10 500 тона за 1 250 000 лв без ДДС за една година. Съгласно закона за тази услуга общината трябва да самоначисли ДДС и така цената, която ние плащаме ще е 1 500 000 лева, което е 142.85 лв.

    Само за една година цената за тази услуга скача почти тройно при условие, въпреки че отпадъка, който се събира и вози намалява с 30% – от 16 085 т намалявана 10 500 тона – мисля, че коментара е излишен!

    п.п. справка – Решение № 476 от 26 септември 2013 година на ОбС Ловеч относно Одобряване на план-сметка за разходите през 2014 година, необходими за предоставяне на услугите по сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане на депа за отпадъци и чистота на обществени площи в 34-те населени места в Община Ловеч и гр.Ловеч Приложение 1-2 колони 4 и 5

  2. Има ли връзка цялата тази изкуствена „препирня” с факта, че Вълка /Царят на боклука/ – Румен Гайтански се връща в бизнеса с боклука?
    Не стоят ли ”добре облечени бизнесмени”зад гражданина Заверджиев, чрез когото манипулативно подготвят обществеността за инвазия на „Волф” в Ловеч?
    Инвазията на концесионера започна тази година с Кърджали. През февруари отново фирмата му “Зауба” взе за 6 месеца чистенето на града, откъдето бе изгонена “Титан”. В Сливен по същата схема чистенето миналата година временно пое “Грийн партнерс-БКС” – дружество, което се ръководи от партньори на Гайтански. Интересен факт е, че общината още не е обявила конкурс за постоянен концесионер.
    ( AIRIS може би знае нещо за казуса Сливен?)
    От месец юни фирмата на Вълка влезе и в Стара Загора.

    Между другото, дружеството „Зауба”, в което акционер е „Волф”, също се занимава със сметоизвозване, лятно улично почистване, включващо и ръчно и машинно миене, зимно улично почистване и др., подобни на „предложените” от гражд. Заверджиев.

    Фирма „Волф” нямаше ли в миналото топла връзка с Ловеч???

    1. Ти в ред ли си? Скоро да си си правил лсихотест?

  3. Да бе.Верно!Как не сме се сетили.Ами то имало пълни икономически анализи още преди 4 години/някъде около 2010,2011 г./.Странно,защо не се виждат никъде тези анализи.А,да.Спомних си.Ами че то анализи имаше и през 1978 г.и по-късно през 1 991 г.Тях също можем да ги ползваме.Независимо,че тогава цените бяха други,а и заплатите ни също.
    Ех,спомени,спомени от миналото.

    1. Не омаловажавай труда и опитите за подобряване на ситуацията на другите, щом самият ти няма какво да предложиш. И не ни убеждавай с всеки следващ пост, че на акъл си останал в далечната 1917 година.

  4. Графика за 2013 – за 2014 е намалена честотата, а и се прескача за града – гарантирано.
    Услугата „Сметосъбиране и сметоизвоване” се предлага за град Ловеч и за 34-ите населени места. За града кметът предлага да се определят четири района, като по основните улици и квартали – квартал 5, Дикисана, „Младост”, „Червен бряг”, „Здравец”, услугата ще се предлага ежедневно. Три пъти седмично ще се извършва във Вароша, един път в седмицата – в Гозница, Дръстене и Продимчец. За промишлените предприятия, за алеята Башбунар, парка „Стратеш”, зоопарка, гробищните паркове „Стратеш” и „Скобелево” и дома за стари хора „Върбовка” – до два пъти седмично или според заявената честота на сметоизвозване. За 34-ите населени места услугата се предлага два пъти месечно съгласно изготвен годишен график на сметоизвозване.
    Концесионният договор http://www.nkr.government.bg/app?service=external/ConcessionPrint&sp=731
    Аз писах вече – за 2часа може да се направи сметката за колко, какво, къде и кога. Като пост няма да правя задълбочени икономически анализи и обосновки.
    Макс. 4-5 автомобила за дейността – поне един вече е налице. Контейнери – има налични.
    Идеята обаче е за една обединена общинска фирма, която да обхване почистването, поддържане на чистота, извозване на смет, зимно почистване и поддръжка на отводнителните съоръжения. Да ме поправи Данчо, ако греша.
    Към момента се цялата работа се върши на парче – неефективно, некоординирано и меко казано съмнително. Разпръснато е по фирмички, има и общински такива / м/у другото разполагат с доста техника/. Един мете, след него друг идва да копае, а трети му рие на гърба…..

  5. Г-н СИКТИР,съгласен /толкова можеш да анализираш/,но поне съм ЗАВЪРШЕН.Ти, може би все още се самоизграждаш като такъв.До сега си овладял добре турския,но с българската азбука.
    Г-жо Айрис,аз не казвам нито “да”,нито “не” на предложението на Заверджиев/ако сте чели внимателно/.Но препоръчвам пълен икономически анализ.Подобен повърхностен е и Вашият анализ – 900 хил.,но с наличен автопарк за целта на услугата.Този парк е на фирмата.А за общината тепърва ще трабва да се купуват специализирани автомобили в брой,който брой ще позволи качествена услуга.Какъв е този брой ще каже пак един задълбочен анализ за брай контерйнери за вдигане,маршрути,време за покривана на всички маршрути,за вдигане на всички контейнери в обоснованото време за престой на един запълнен контейнер с битови отпадъци и т.н и т.н.

    1. По принцип не коментирам написаното от анонимници и хора с екзотични никове, които не познавам, но понякога си позволявам и изключения. През последните 5 години в Ловеч много сериозно се отнасяме към проблема – определяне такса битови отпадъци /ТБО/ и неслучайно Ловеч е един от малкото градове в България, в който бе отменена с решения на две съдебни инстанции незаконно определена ТБО за 2013-та на база данъчна оценка. По проблема са правени обществени обсъждания през годините, правени са и две подписки…преди 4 години дори се стигна до намаляване размера на план-сметката с една сериозна 6 цифрена сума в резултат от граждански действия…
      В случая изглежда, че Вие нямате представа за механизма, по който се определя ТБО и всички дейности свързани с нея, след като настоявате за „пълен икономически анализ”. Такива анализи има и то не един или два. Всички анализи показват, че сегашния концесионен договор е неизгоден и на всичко отгоре кмета предлага нов договор увеличен с 600 000 лева на година при условие , че общината има опита да извършва тези дейности има и финиковия ресурс да обезпечи дейностите, пак ще го повторя; Няма ВОЛЯ и ОТГОВОРНОСТ пред гражданите, за да се случи нещо добро за гражданите на Ловеч и града да стане много по-чист, без това да е в тежест на всички нас – това е проблема!

  6. Подкрепям идеята на Данчо Заверджиев. Време е Кмет и Общински съветници да заработят за благото на града. Особенно тия от ГЕРБ!

  7. Що не вземете да прекръстите сайта на “Блогът на Данчо и Павлин”?

  8. И още.При евентуална трудово злополука при общинско предприятие отговаря общината и плаща обезщетения в хилади левове,а ако е търговско дружество,отговорността си носи то.

    1. Ти си завършен тъпанар!

  9. Всичко в предложението изглежда добре.Но когато се прави анализ коя от двете възможности е за предпочитане/обществена поръчка за търговско дружество или общинско предприятие “Чистота”/ е необходимо да се направи пълен икономически анализ за ползите и вредите от едното или другото.Първо ДДС е косвен данък,което означава,че платеният размер подлежи на прихващане като данъчен кредит,т.е.платеният ДДС не се губи от платеца-община.Второ,ако чистенето е от търговско дружество,общината не наема работници и не им плаща заплати и осигуровки по КСО и ЗЗО.Тези разходи също следва да се имат предвид при сравнението.Трето,търговското дружество носи пълна имуществена отговорност за евентуално причинени вреди при изпълнение на поръчката.При общинското предприятие за вредите ще отговаря ръководителят или работниците,но по реда на ограничената отговорност по КТ в размер на вредата,но не повече от една месечна заплата/за работник/ и не повече от три заплати /за ръководителя/.Освен това едва ли с един специализиран автомобил ще може да се отговори на нуждите за чистене както на 34 села ,така и за града,за да може своевременно да се вдигат контейнерите.Всичко това следва да бъде анализирано и съпоставено.Инак само отбелязаните от Заверджиев положителни данни действат твърде примамливо.Но….????

    1. Една фирма взема 900хил. годишно за тази дейност и е на печалба с добри финансови резултати. За 1,5милиона годишно при намаляване на обема на работа!!! Прост анализ за 2часа ще покаже, че и 900хил. е надута сума, а ти продължавай да ни убеждаваш, че черното е бяло.

  10. Данчо, гневното ми списване е към особата дето крещящо се опитва да вкара масовата общественост в заблуждение за необходимостта от тази ОП. Въпросът за камиона и остатъка от активите на компанията/доста са/: Ако общината ги е закупила за тази цел, защо пуска ОП и кой ще ползва техниката на тази изгодна по последен отчет дейност?
    Иначе си напълно прав, само дето изключително добрите резултати на настоящото предприятие и намаляването на разходите за извършване на тази дейност, автоматично се трансформира в учеличение на ТБО за 2014. При двойно повишение на цената заплащана за услугата ще очакваме нови изненади от общинарите от този род
    http://www.segabg.com/article.php?id=680534
    Само кажи с какво можем да се включим в инициативата

  11. Ами Горов от къде ще цуца?

  12. Подкрепям предложението! Мисля, че е възможно и абсолютно реализуемо. Ще помагам…. Браво на г-н Заверджиев, който за пореден път доказва, че му пука за хората в тоя умрял град.

  13. Приветствам идеята!

  14. Airis, от две години общината развива успешно дейностите сметосъбиране и сметоизвозване с бюджетната дейност създадена с решение на общински съвет. Въпросния камион е закупен за нуждите на тази бюджетна дейност, която извършва сметосъбиране и сметоизвозване в 34-те населени места на общината. Финансовите резултати от дейността са изключително добри, защото разходите на общината са намалени с 30-40% в сравнение с разходите, които са правени до започване на тези дейности от общината.
    Сега за сметосъбиране и сметоизвозване за Ловеч общината заплаща по договор около 900 000 лева на година. На 30 юли кмета е обявил обществена поръчка за тези дейности с цена от 1 500 000 лева на година като се предлага сключване на договор за две години или казано с две думи – за две години ще плащаме с 1 200 000 лева повече в сравнение с това, което сме плащали до сега. Може ли общината да организира и извършва дейностите сметосъбиране и сметоизвозване за град Ловеч с общинско предприятие – „ДА” защото има опит в тези дейности и се справя успешно.
    Трябва ли да се дадат за две години тези дейности на външна фирма с увеличение от 1 200 000 лева в сравнение с това, което сме плащали до сега?
    Всеки сам може да отговори на този въпрос!

  15. Гола поляна друг път, само преди месец общината е закупила нов сметосъбиращ камион – за чии нужди, да няма да го кара кмета като служебен автомобил? На някой друг /който не може да борави с търсачка на ниво първи клас/ може да разправяш за 30-100хиляди евро. Само пример давам
    http://www.truck1.eu/Utility_Special_vehicles/Garbage_trucks/_TEN_list_ca11ge153ma.html?country=Germany&sortby=price
    Приветствам идеята на Данчо и ще помогна с каквото мога.
    Заради мързела и алчността на шепа хора страдат хиляди безхаберници, но все пак съвестни данъкоплатци. Вместо да намаляват издръжката заедно с намаляване населението на града, те завишават и такси и данъци. Само симулират дейност, плащаме таксите за да си чистим сами, а данък МПС за да си поддържаме сами пътищата и да си чупим колите. И друго мога да кажа – за тази такса смет мога всеки ден да си сметосъбирам и сметоизвозвам боклука до сметището.

  16. Навалица дето се назначава на работа с подходящите конкурси за неграмотни и верни на БКП нищо свястно не могат да направят.

  17. ОТКЪДЕ ТОВА ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ,СЪЗДАДЕНО НА ГОЛА ПОЛЯНА,ЩЕ НАМЕРИ ТЕХНИКА ЗА СМЕТОСЪБИРАНЕ,МИЕНЕ,МЕТЕНЕ,ИЗВОЗВАНЕ,СНЕГОПОЧИСТВАНЕ И ПРОЧИЕ.СЕГА ТОВА Е ПРОБЛЕМ НА КОНЦЕСИОНЕРА,НО КАК ТАЗИ БАЛАЛАЙКА СИ ПРЕДСТАВЯ ДА РЕГИСТРИРАШ ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ И ДА ЗАПОЧНЕШ ДА ПЕЧЕЛИШ.ЗНАЕ ЛИ ТОЗИ,ЧЕ ЕДИН КАМИОН ЗА БОКЛУК СТРУВА ОТ 30 ДО 100 000 ЕВРО.ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ ТЕЗИ ПАРИ

  18. ЕЙ ДАНЧО0000000000000000000000000 МНОГО СИ ПРОСТ БЕ ВЪРВИ СИ ПО ЯМБОЛ ТАМ ДА ОПРАВИШ НЕЩАТА. САМО МЪСТ ТЪРСИШ НИЩО ДРУГО….НЕЩАСТНИК

    1. Еееееееееййййй, Анонимеееннн, значи предложения за облекчаване на гражданите и фирмите е мъст, а трайкането и послушанието е ОК за теб и пиявиците от общината? Къш мааа…… НЕЩАСТНИК!!!

  19. Луд умора няма

Comments are closed.