Павлин Иванов

За цялата 2020 г. във всички населени места на област Ловеч са се родили едва 557 бебета. В България през изминалата година са се родили 55 587 деца. За сравнение, през 2019 г. в страната бебетата са 55 609 или с 22 повече. За ловешка област също се отчита спад спрямо предходната 2019 г., когато в областта са се родили 610 бебета или с 53 повече от 2020 г. Това се вижда от данните на Националният център по здраве и анализи.

Важно е да се отбележи, че в област Ловеч през миналата година са направени и 155 аборта, а за цялата страна цифрата е внушителна – 19 150 аборта.

Тенденцията са все по-малко раждания на деца в България се запазва.

Общините и държавата по-скоро маркират намерения и дейности, отколкото да имат реални политики за справяне с демографските проблеми. Даването на пари за новородено обикновено е лошо решение, поради общоизвестните факти – семействата с възможности се доверяват да лекари в други градове, а родителните домове на област Ловеч раждат предимно хора от по-малките населени места. Следователно, мярката със символичните помощи обслужва семейства с по-нисък социален статус и многобройни фамилии.

Проблемите с малкото деца в областта рефлектират много бързо в образованието. Просто се закриват паралелки, защото има естествена липса на ученици. Това оставя без работа педагози, а в средносрочен план, спира развитието на населените места в областта – няма кой да работи.

Би трябвало по време на изборна кампания, в каквато се намираме, да бъдат представени различни пътища и концепции за решаване на този толкова видим проблем. За съжаление, това не се случва.