Демагогия значение
1. Преднамерено въздействие върху инстинктите и чувствата на масите чрез лъжливи и примамливи обещания за постигане на користни цели.
2. Прен. Изопачаване на нещо, едностранчиво тълкуване, измама, лицемерие.

Павлин Иванов

“Кметът на Ловеч по повод фирма „ЕКО“: Никой не може да харчи повече, отколкото има в джоба.” Точно това пише в официална публикация от 25 юни 2020 г. на сайта на Община Ловеч, публикувана и в “Ловеч днес”. Точно това е заявила Корнелия Маринова, избрана втори мандат за кмет на Ловеч пред Общински съвет Ловеч.

Това би било много мъдро, икономически обосновано и правилно изявление, ако наистина тя го мисли и изповядва като икономическа логика. Но истината е, че излязло от устатата на Маринова е едно доста нелепо изявление! Дефиницията го определя като демагогия.

За съжаление, кмета Маринова и нейния финансов и икономически заместник кмет Цветан Георгиев забравят какво вече са направили, преди да оповестят публично поредното си натруфено изявление, противоречащо на собствените им действия.

Маринова и Георгиев, поради естественото си неразбиране както на функциите на общинските фирми, така и на основни икономически процеси и логика, ще катастрофират съвсем скоро и Община Ловеч и общинските фирми. Но, това е тема на друг анализ.

Няколко факта свързани с това, че „Никой не може да харчи повече, отколкото има в джоба“, както смело заявява Корнелия Маринова.

  1. Кметът на Община Ловеч е обявил обществена поръчка за 16.8 милиона лева за ремонти за следващите 5 години! 16.8 милиона са пари, които ги няма!

Освен, че ги няма парите за тази поръчка, поради сложните и непредвидими икономически процеси заради Covid-19, никой, абсолютно никой, не може да предвиди какво ще се случи следващия месец. Но, финансовите експерти в Община Ловеч са изключение от световната икономическа мисъл и практика и смело залагат разходи за следващите 5 години. Включително, извън техния мандат на кметуване.

  1. Кметът, заради системни проблеми с обществените поръчки по европроекти и лошото им управление, е докарал на Община Ловеч глоби за 1 милион лева. Пари, които няма и няма от къде да плати.
  2. Корнелия Маринова и Цветан Георгиев, тъй като нямат пари в касите на Общината, поискаха заем от 1.2 милиона лева. Пари, които не им стигат. На това отгоре, 20 съветници, с типичната си безотговорност на придатък на кмета, одобриха този заем. И прибавиха нови дългове за ловешките данъкоплатци.

Дали НИКОЙ не може да харчи повече, отколкото има в джоба?

Изводът, мисля е достатъчно видим. Кметът Корнелия Маринова официално говори, че не може да се харчи, ако нямаш пари. Но преди да каже това, тя вече е задействала механизми, които по категоричен начин противоречат на думите й.