От пресцентърът на Община Ловеч разпространиха следното:

Никой не може да харчи повече, отколкото има в джоба, припомни кметът на Ловеч Корнелия Маринова по повод разнопосочните изказвания на общинските съветници за дейността на общинската фирма „ЕКО“ ЕАД гр. Ловеч. На днешната сесия се разглеждаха информация за резултатите от дейността на „ЕКО“ ЕАД гр. Ловеч към 31.03.2020 година, годишният финансов отчет към 31.12.2019 година, както и избиране на регистриран одитор за финансовата 2020 година.

Документите са внесени от Валентин Пенчев, изпълнителен директор на „ЕКО“ ЕАД.

Ето какво каза кметът на Ловеч по повод разискванията:

„Темата се измести от бюджета и избор на регистриран одитор към други неща. Съгласна съм, че дружеството трябва да е по-активно. Ето, пред всички вас казвам, че е обявена обществена поръчка и дружеството е поканено да приготви оферта и да участва, заедно с другите участници, и да се съревновават за дейността. За нас е важно да постигаме конкурентна цена, която е съобразена с такса битови отпадъци, която плащат гражданите. Тази възможност – да участват в състезанието, дружеството има не за първи път. Тук бе цитирано и едно решение на Общинския съвет, че може да възлага дейности на фирма „ЕКО“ ЕАД. Но вие забравяте, че то е отменено от ЛАС поради липса на компетентност.

Слушах много внимателно изказванията – и за липите, и за улиците, и за израстъците, за които вече е възложено почистване. Когато се обаждат граждани със сигнали или проблем, ние се стремим да реагираме веднага.

Но, струва ми се, забравяте нещо много важно – в какъв период на 2020 г. се намираме. Забравяте колко ресурс имаме в общинската хазна и какви са възможностите за разходи на база събраното. Никой не може да харчи повече, отколкото има в джоба си. Ние търсим наистина разумните решения, степенуваме и харчим ресурса на хазната най-рационално.

Не искам да говоря за конфликти и за партийни хранилки. Категорично се вижда, че ГЕРБ няма нищо общо с ръководството и управлението на фирма ЕКО. От отчета обаче виждате, че финансовата загуба от 76 000 лева от 2018 година е стопена.

Това означава, че общината се грижи за фирмата. Винаги едно нещо може да се върши по-добре. Ето, сега казвате – може повече да се сметосъбира. Питам – а техниката, която е необходима за събиране, тя ще бъде ли одобрена в план-сметката?! Защото неотдавна Общинският съвет не подкрепи закупуването на нов камион за общинската дейност сметосъбиране по селата. А наскоро и трите стари камиона стояха счупени. Кажете с какво и как да се извършва тази дейност? Знам, че е много лесно да се говори. Но същевременно във всяко говорене трябва да има логика и опит. Затова ви слушам много внимателно. Трябва да сме конструктивни, за да сме полезни за хората.“

Докладът беше приет със следните гласове – 24 гласа „За“, един глас „Против“ и четири гласа „Въздържал се“. Приети бяха и останалите документи на „ЕКО“ ЕАД . Сесията се проведе на 25 юни в салона на Ловчанското читалище “Наука – 1870 г.” при спазване на всички санитарни мерки, въведени заради пандемията от COVID 19.