Извършено е грубо посегателство върху паметниците в алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“ в Ловеч. Неизвестни извършители в нощта срещу 30 януари за разрушили кръстовете върху два от паметниците. На снимките може да се види как изглеждат паметниците в цялост и как изглеждат сега без кръст.

Мястото на произшествието бе посетено от заместник-кмета Даниел Колев.  Човек трябва да положи доста усилия, за да разруши тези паметници, защото са високи и здрави, обясни Колев. Служители на общината са събрали останките и са предприели действия за възстановяване на монументите.

„Изключително съм възмутена от тази постъпка, каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова след като научи за случката. Искаме града ни да изглежда чист и приветлив, искаме повече публични средства за красотата, а същевременно някои хора рушат постоянно постигнатото. Липсва възпитанието, липсва активната роля на семейството, на училището. Много е трудно при наличието на подобна агресия към околната среда да поддържаш направено, необяснима ми е тази агресия към символите на града, към местата на памет“, допълни Корнелия Маринова.

Кметът  на Ловеч призовава към по-висока и мощна обществена нетърпимост към подобно поведение.

Припомняме, че през миналата година, по повод навършването на 140 години от освобождението на Ловеч в Руско-турската война през 1877-1878 г., паметниците на „Стратеш“  бяха реставрирани и облагородени с помощта на руското посолство у нас и Община Ловеч.

Това не е единичен случай на грубо хулиганство в Ловеч. През последните почивни дни бяха счупени стъклата на прозорците на сладкарницата на Покрития мост.

13 коментара

  1. това само лайномозъчен идиот може да го направи.Материа
    ла ,материала.

  2. В този град охранителите получават заплати ,за да стоят в затворената стая и гледат телевизия.
    Защо по алеята на БашБунар гражданите си пускат кучетата да тичат на свобода при условие ,че се движат малки деца. Кога ще се вземат мерки, когато бъде нападнато дете или възрастен човек.
    Кой трябва да почиства изпражненията на кучетата.

  3. Позора постъпка на безмозъчни и невъзпитани същества

  4. Много трябва да си ограничен, за да извършиш такава мерзост. Чест прави на зам.кмет Даниел Колев, че веднага е реагирал. Дано по-скоро да се възстановят и не го разпространявайте, че е срам за града ни.

  5. Днешната безмозъчна младеж да ги хванеш и да им счупиш малките ръчички от раменцата и пръстче по пръстче

  6. Рпу Ловеч да заработи бонуса от МВР и да залови вандалите совершили етот мерзкий акт и да се произнесат пред гражданството и пред цяла България Срам за българите АКО НЕ ВЗЕМЕТЕ КРУТИ МЕРКИ ЗНАЧИ ДОВЕРИЕТО ВЪВ ВАС ПАДА И НА ВНИМАНИЕТО НА гж Кмета Гжо Маринова това е вандалщина Молим и за вашето спешно решение

  7. За съжаление това не е изолиран случай на вандализъм. Постоянно се унищожават кошчета за боклук по алея “Баш Бунар”. Чупят се пейки. Омазват се със спрей фасади. Нанасят се повреди по фасади на училища….:(

Comments are closed.