Григор Пасков – внук  дари на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” книгата „Орисия” на своя дядо Григор Пасков. Книгата съдържа политически басни, статии и разкази, писани от него, като ръкописите са намерени  в днешно време и събрани в книгата „Орисия”. Това съобщи Ивелин Иванов.

През 2020 г. се навършиха 150 години от рождението на Григор Пасков и 100 години от основаването на фирма „Григор Пасков”.

Григор Пасков е един от най-известните фотографи на България през изминалия ХХ век. Роден е през 1870 г. в Хасково. През 1920 година основава фотоиздателство „Григоръ Пасковъ”, което става най-голямото в страната през първата половина на ХХ век. Заедно със своя син – също фотограф Георги Пасков издават пощенски картички със снимки от почти всички градове, туристически обекти и забележителности в България.

Картичките са лесно разпознаваеми, тъй като са маркирани с отличителното лого на издателството – ромб с инициалите Г.П. в него. Кадрите до голяма степен са дело на Георги Пасков. Освен гледки от всички региони в България, включват още жанрови и битови фотоси.

Ловеч има важно значение в живота на Георги Пасков. При едно от посещенията в града се запознава със своята бъдеща съпруга  – лекар в болницата в Ловеч.

Авторът Григор Пасков е любознателен, упорит и самообразован. Той е писал редовете на тази книга преди повече от половин век. Текстовете на статиите са с политическата заостреност от позициите на автора от последните години на жизнения му път за заобикалящата го действителност, но и до краткия автобиографичен разказ, свързан с Освобождението и последвалото го развитие на новата българска държава до „Орисията”.