Полина Георгиева – ЗД по УД, ОУ,,Христо Никифоров‘‘- Ловеч

На 6 и 7 ноември  2020г. в Националния музей на образованието – Габрово се проведе обучителен семинар на тема  „Музейно – образователни практики и електронната среда като ефективен инструмент в неформалното образование“.

Семинарът е организиран от Национален център „Музейно училище” по Националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда 2020”, Модул „Културните институции като образователна среда”.

През ноември 2019г. имах честта и удоволствието да представя в Националния музей на образованието своя креативен урок, проведен в Музея на водата – Ловеч. Урокът беше класиран сред най-добрите в страната, проведени в музей – за учебната 2018/2019г.

Горда съм, че тази година бях поканена да участвам   в обучителния семинар като лектор и да представя иновативна педагогическа практика.

Семинарът беше открит от инж. Таня Михайлова, Заместник – министър на образованието. Приветствия към участниците поднесоха и г-н Георги Маринов – Началник на РУО – Габрово и г-жа Любка Тинчева – Директор на НМО.

Заради усложнената обстановка и спазването на противоепидемичните мерки, събитието се проведе  онлайн.

В семинара с доклади, научни разработки, презентации, споделяне на практически опит участваха  педагози от СУ „Емилиян Станев“ – В. Търново, ОУ „Екзарх Антим I” – Пловдив, ОУ „Христо Никифоров“ – Ловеч и Национална Априловска гимназия – Габрово;  музейни специалисти от Регионалните исторически музеи в Русе и В. Търново, Археологически музей – Варна, Природонаучен музей – Черни Oсъм, Музей на занаятите – Троян, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, реализаторът на първата Активна историческа карта и други. Наградените от Министерството на образованието и науката учители за „Най-добър урок в музей” – за учебната 2019/2020г., също участваха във форума.

За пореден път в дейността на НЦ „Музейно училище“ се включи и академичната общност – тази година това са доц. д-р Виолета Стойчева от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и д-р Адриана Любенова от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.

Споделените през  ноември 2019г. практики и доклади бяха издадени в сборник -помагало „Музей – училище, училище – музей”. Такъв ще бъде подготвен и след настоящия семинар.

 

Консултант в Центъра и модератор на семинара беше гл. ас. д-р Тодор Петев, преподавател  във  ФНПП  на  Софийски университет.

В дискусиите се оформи мнението, че технологиите все повече ще имат място в нашия живот.  Технологиите в музейно – образователните процеси ще бъдат все по – активни, но допълващи. Те никога няма да заместят ролята на музеите като колекции и сбирки от автентични предмети,  места,  където човек възприема с всички сетива.

Всички участници в семинара се обединиха около идеята за превръщането на музеите в съвременна образователна среда, в която младите хора провокират всички основни свойства на възприятието –  цялостност, обобщеност, активност, осмисленост. Защото качествен образователно –  възпитателен процес се случва тогава, когато той не е затворен само в училището.