mihovski911151-2Вчера, 08.02.2016 г., главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител  от ПП ГЕРБ Иван Миховски.

Искането е във връзка с проверка на Софийска градска прокуратура за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие.

Събраните в хода на проверката данни сочат, че народният представител Миховски  е осъществил състава на престъпление по транспорта – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „Б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 02.10.2015 г. около 19.50 часа в гр. Троян по ул. „Васил Левски“ Иван Миховски управлявал л.а. “Мерцедес С 350“ с посока на движение от центъра на населеното място към гр. Ловеч. По същото време в гр. Троян, по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ се движила пешеходката М. Т. Достигайки кръстовището между ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и ул. „Васил Левски“, М.Т. предприела пресичане на пътното платно на ул. „Васил Левски“. Движейки се с несъобразена скорост, Миховски  блъснал с предната лява част на автомобила си пешеходката М. Т. По този начин  народният представител причинил по непредпазливост средна телесна повреда на пострадалата, изразяваща се във фрактура на горно и долно рамо на дясно пубисна кост, довело до трайно затруднение на долните крайници за срок около 3-4 месеца.

Иван Миховски бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство – дрегер „Алкотест“, който отчел положителен резултат, а именно 0,48 промила на хиляда. На Иван Миховски е съставен акт за установяване на административно нарушение от 02.10.2015 г. за нарушение на чл. 116 от Закона за движение по пътищата. Актът е подписан от Миховски без възражения.

Законова пречка за наказателното преследване на Иван Миховски е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание на Република България, тъй като съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от народния  представител престъпление  от общ характер – чл. 343, ал. 1, б. „Б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.