LOGO_GERB_blue-300x209Уважаеми граждани на община Ловеч,

 На 25.10.2013 г. Общинският съвет публикува официална информация, че има решение за упълномощаване представителя на общината във “ВиК – Ловеч” АД да гласува “за” освобождаване на борда на директорите и “за” избора на нов борд.

 Категорично заявяваме, че публикуваната информация е или плод на тежка некомпетентност на Председателя на Общинския съвет, или е опит под политически натиск да се издаде незаконосъобразен акт. При гласуването на т. 19 от дневния ред, а именно „Упълномощаване  представителя на община Ловеч в Общото събрание на „ВиК” АД за гласуване  по точките от дневния ред” в залата присъстват 32 общински съветници. За да бъде взето решение е необходимо да гласуват „за” повече от половината от присъстващите общински съветници, каквато е разпоредбата на чл.27, ал.3 от Закона за местното самоуправление и администрация, т.е. трябвало е да гласуват „за” повече от 16 съветника. Гласувалите „за” са точно 16, т.е. решение НЯМА.

 

Смяната на борда на директорите на ВиК –Ловеч и назначаването на приближения до Димитър Горов текстилен инженер се е превърнала в самоцел на ръководството на БСП в областта. Водени от убедеността си, че могат да владеят и манипулират волята на общинските съветници, дори извадиха от състава на ОбС Тихомир Матеев, за да може той безпрепятствено да встъпи в новата си длъжност.

 

С гласуването си в четвъртък групата на ГЕРБ опроверга ръководството на СДС Ловеч, което на нарочна пресконференция обвини съветниците на ГЕРБ, че не работят заедно и са създали нова група в Общински съвет – БСП и част от ГЕРБ, както и че страдат от зависимости и не гласуват по съвест. Групата от 12 общински съветници на ПП ГЕРБ е единна, консолидирана и защитава интереса на гражданите на общината.

 

19 коментара

  1. “НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВАТА НА СОБСТВЕНИК ОТ ОБЩИНА ЛОВЕЧ ВЪРХУ ОБЩИНСКАТА ЧАСТ ОТ КАПИТАЛА НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА
    чл.42. ал. 1. В дружествата с ограничена отговорност и акционерните дружества, в които Община Ловеч притежава по-малко от 50 % от капитала, лицата, които я представляват в общото събрание, гласуват по всички въпроси от дневния ред, съгласно пълномощно, издадено от кмета на общината. Пълномощното отразява становището по всички точки от предварително обявения дневен ред на Общински съвет – Ловеч. Пълномощното се предава в началото на заседанието от представителя на председателя на заседанието.”

    Съгласно разпоредбата на чл.42 ал.1 от цитираната по горе наредба Общински съвет НЯМА правно основание да упълномощава представителя на община Ловеч в общото събрание на „ВиК“ АД – Ловеч, да гласува на извънредното общо събрание на акционерите.

    Общински съвет със свое решение на основание горната разпоредба следва да възложи на кмета да издаде пълномощно на избрания с Решение № 36 от 28.02.2012г. представител на общината „ВиК“ АД – Ловеч, в което пълномощно да е отразено становището по всички точки от предварително обявения дневен ред на Общински съвет – Ловеч.

    Такова решение на основание чл.42 ал. 1 от НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВАТА НА СОБСТВЕНИК ОТ ОБЩИНА ЛОВЕЧ ВЪРХУ ОБЩИНСКАТА ЧАСТ ОТ КАПИТАЛА НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА до днес общински съвет НЕ е приемал.

    Има прието решение на основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА за Упълномощаване на представителя на Община Ловеч в Общото събрание на „В и К” АД – Ловеч за гласуване по точките от дневния ред, обявен в поканата за събранието, което ще се проведе на 4 ноември 2013 година с което НЕ се възлага на кмета да издаде пълномощно на представителя на общината съгласно чл.42 ал. 1 и кмета няма законово основание да издаде пълномощно.

    НЕ възлагането на кмета с решение на общински съвет да издаде пълномощно на представителя на общината е липса на правно основание той да издаде пълномощно и при издаване се явява издаване на административен акт без правно основание.

    По мое скромно мнение решението на ОбС за упълномощаване на представителя на общината за общото събрание на „ВиК“ АД – Ловеч не изпълнява целта на закона и следва да бъде отменено, като нищожно. А ако кмета издаде пълномощно без решение на общински съвет съгласно, което му се възлага да издаде пълномощното, то то е акт издаден без правно основание, който не изпълнява целта на закона и следва да бъде отменено, като нищожно.

  2. ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ

    Препис-извлечение от Протокол № 35/24.10.2013 г.

    Р Е Ш Е Н И Е № 512 от 24 октомври 2013 година

    Относно: Упълномощаване на представителя на Община Ловеч в Общото събрание на „В и К” АД – Ловеч за гласуване по точките от дневния ред, обявен в поканата за събранието, което ще се проведе на 4 ноември 2013 година.

    След като обсъди обявената покана, регистрирана с вх. № ОС-749/04.10.2013 г. в Общински съвет, за свикване на извънредно заседание на Общото събрание на акционерите на „В и К” АД – гр. Ловеч и постъпили с писмо с вх. № ОС-749/23.10.2013 г. биографични данни за членовете на съвета на директорите и за предложените трима нови членове на съвета на директорите, взе предвид т. 3 от становище с вх. № ОС-769/17.10.2013 г. на постоянната комисия по правно-нормативни въпроси; т. 4 от становище с вх. № ОС-772/17.10.2013 г. на постоянната комисия по икономическа политика и евроинтеграция; т. 9 от становище с вх. № ОС-771/17.10.2013 г. на постоянната комисия по общинска собственост; след постъпили предложения по проекта за решение от общинските съветници г-жа Валерия Генова, г-н Светослав Иванов, г-жа Ирина Митева, г-н Пенко Пенков, г-н Георги Терзийски и кметът на общината г-н Минчо Казанджиев, на основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА, с 16 гласа „за”, 14 „против” и 1 „въздържал се”, за т. 1 от настоящото решение; с 16 гласа „за”, 14 „против” и 1 „въздържал се” за т. 2 от настоящото решение; с 16 гласа „за”, 9 „против” и 5 „въздържали се” за т. 3 от настоящото решение; с 16 гласа „за”, 8 „против” и 6 „въздържали се” за т. 4 от настоящото решение; с 15 гласа „за”, 3 „против” и 11 „въздържали се” за т. 5 от настоящото решение; с 22 гласа „за”, без „против” и 6 „въздържали се” за т. 6 от настоящото решение; с 21 гласа „за”, без „против” и 8 „въздържали се” за т. 7 от настоящото решение, Общински съвет – Ловеч

    Р Е Ш И :

    1. Упълномощава представителя на Община Ловеч да гласува „за” по първа точка от дневния ред:
    „1. Освобождаване на тримата членове на Съвета на директорите на „В и К” АД – гр. Ловеч, проект за решение: ОСА освобождава Илиян Борисов Илиев, Данаил Красимиров Събевски и Невена Диянова Иванова, като членове на съвета на директорите на „В и К” АД – гр. Ловеч.”
    2. Упълномощава представителя на Община Ловеч да гласува „за” по втора точка от дневния ред:
    „2. Избор на трима нови членове на съвета на директорите на дружеството и определяне на възнаграждението им, проект за решение:
    2.1. ОСА избира Тихомир Цветанов Матеев, Иван Димитров Чулев и Пламен Славчев Никифоров за членове на съвета на директорите на „В и К” АД – гр. Ловеч;
    2.2. ОСА определя възнаграждението на новоизбраните членове на СД в съответствие с изискванията на чл. 33 от ПРУПДТДДУК при съблюдаване на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.”
    3. Упълномощава представителя на Община Ловеч да гласува „за” по трета точка от дневния ред:
    „3. Упълномощаване Министъра на регионалното развитие да сключи договори за възлагане на управлението на дружеството с новоизбраните членове на Съвета на директорите, проект за решение: ОСА упълномощава Министъра на регионалното развитие да сключи договори за възлагане на управлението на дружеството с новоизбраните членове на Съвета на директорите.”
    4. Ако постъпят предложения за нови членове на Съвета на директорите, или други предложения, нашият представител да гласува „въздържал се”.
    5. Нашият представител на Общото събрание на акционерите да гласува „за” включване в дневния ред на точка „Разглеждане на молбата на проф. Дамянов за освобождаването му като одитор, по негова молба” и още една допълнителна точка в дневния ред „Избор и назначаване на нов одитор на дружеството за 2013 година.”
    6. Нашият представител да гласува „за” освобождаване на проф. Дамянов като одитор на дружеството за 2013 година.
    7. Нашият представител при въвеждане на други, освен днес разгледаните точки в дневния ред на заседанието на Общото събрание на акционерите на „В и К” АД – Ловеч, насрочено за 4.11.2013 г., да гласува „въздържал се” по всички останали въпроси, които биха били предложени за приемане в дневния ред.

    ПРЕДСЕДАТЕЛ : ( П )
    (ТИХОЛ ТИХОЛОВ)

  3. Много жалко! Как ли се чувства човек, който гласува по команда, т.е. по предварително нареден от някой пасианс, а той е само пълнеж???? Това или са хора без акъл и собствено мислене или послушковци водени от некви копнежи, мании или незадоволени амбиции! То такива(послушковци и кукли на конци) са и май всички назначавани по партийна повеля шефове на държавни и общински фирми? Колко жалко е да си “заплатар”?

  4. Не очаквах извинение от пиВарчето. Честно казано, не съм и в настроение да го обидя, толкова нищожен интелект не може да ме стимулира дори да изпростея качествено.

  5. Остава някой да каже – вместо Доротея, че Димитър Горов не може…

  6. Уважаема Mila, по-скоро вие не сте ме разбрали. Никоя партия няма правото да има “собствени” общински съветници. Такъв е законът /ЗМСМА/! Такъв е духът на законът, който за съжаление партиите суспендират на всяко заседание на кой да е общински съвет и подменят местното самоуправление с нечистоплътен партиен тоталитаризъм и диктат на поредната партия -победителка. Гражданското общество е убито в зародиш и е подменено с инфантилни странични наблюдатели.

    В този контекст – всякакви междупартийни битки или битки в рамките на една отделно взета партия-узурпаторка нямат никакво значение. “Ранените”, “наранените” и печелившите в тези смешни и жалки битки – също!

    В края на краищата, мъдрите граждани винаги плащат сметката, защото сами са се поставили от “страната на булката”.

  7. Gospodin Peevski, ne ste me razbrali ako si mislite che sajeliavam niakogo nai-veche hora ot BSP, iskah da spodelia, che edinstvoto im e samo na prav pogled i za pred horata, ta na tiah daje grypata im obchtinski savetnici e razcepena ne na dve,a na poveche chasti, edinni gi darjat zapovedite na Gorov.

  8. Уважаема Mila, ако тази съветничка е получавала “удари” или продължава да ги получава, защото е защитавала интересите на гражданите /според клетвата която е полагала като общ.съветник/, тогава /само тогава/ би имало смисъл от вашия коментар.

    Само че тук става дума за вътрешнопартийно ритане по кокалчетата. Поредната епична битка между “тесните” социалисти и “широките” социалисти. Между “първановщината” и “станишевщината”. Между “живковщината” и “лукановщината”.

    Когато госпожата общ.съветник се изправи срещу всички партии, узурпирали местното самоуправление, опълчвайки им се в полза на гражданите – тогава се жалвайте. А това, че за наказание не била включвана в “меропиятията” на БСП, сега какво – да си разплетем чорапите ли?

  9. A znaete li che ot BSP sa v nemilost kam savetnichkata si Doroteia Tcankova. Prichinite bili niakolko 1-vo vecchnoto i nesaglasie s Kmeta i negovite reshenia. 2-ro idva po – otdavna i poradi koeto Gorov ia machka , a imenno vlizaneto v otbora na Georgi Parvanov predi poslednia kongres na BSP i izkazvaneto i na loveshkata konferencia, kadeto depytata se opita da ia poreje za delegat. Po kasno samia Gorov podskazva na Iliana Iotova za kogo e glasyvala na Kongresa togavashnata i podchinena Tcankova – i ofisa na evrodepytatkata v Lovech e zakrit , a samata Tcankova veche 10 meseca e bez rabota, makar che neinata partia e na vlast.Depytata Gorov ia otriaza i da e PR na BSP, negovata deinost se otraziava ot PR na Oblasta. Izrishno e zabraneno Doroteia da bade vkluchvana na predna linia v meropriati na BSP. Na Kmeta e preporachano da ne polzva yslygite na sapryga i za ozvychavane na meropriatia na Obshtinata. Taka drygaria Gorov predyprejdava vsichki v BSP, che ne mogat da imat lichno mnenie razlichno ot negovoto , kamo li da go otstoiavat kato capnatata v ystata i dosta samotoiatelna Tcankova.

  10. Depytata Gorov ia otriaza i da e PR na BSP, negovata deinost se otraziava ot PR na Oblasta. Izrishno e zabraneno Doroteia da bade vkluchvana na predna linia v meropriati na BSP. Na Kmeta e preporachano da ne polzva yslygite na sapryga i za ozvychavane na meropriatia na Obshtinata. Taka drygaria Gorov predyprejdava vsichki v BSP, che ne mogat da imat lichno mnenie razlichno ot negovoto , kamo li da go otstoiavat kato capnatata v ystata i dosta samotoiatelna Tcankova.

  11. A znaete li che ot BSP ss v nemilost kam savetnichkata si Doroteia Tcankova. Prichinite bili niakolko 1-vo vecchnoto i nesaglasie s Kmeta i negovite reshenia. 2-ro idva po – otdavna i poradi koeto Gorov ia machka , a imenno vlizaneto v otbora na Georgi Parvanov predi poslednia kongres na BSP i izkazvaneto i na loveshkata konferencia, kadeto depytata se opita da ia poreje za delegat. Po kasno samia Gorov podskazva na Iliana Iotova za kogo e glasyvala na Kongresa togavashnata i podchinena Tcankova – i ofisa na evrodepytatkata v Lovech e zakrit , a smsts Tcankova veche 10 meseca e bez rabota, makar che neinata partia e na vlast.

  12. Г-н Нанков е голям шегаджия. След като разкритикува “регионалната” политика, при положение, че НЯМА конституционна и законно избрана регионална власт в нашата Родина и Тяхната държава, която да прави и провежда регионална политика – днес ние се научаваме от г-на Заверджиева, че според г-на Нанкова партията ГЕРБ си имала собствени общински съветници. От различни медии и чевръсти Пи-Арове научаваме, че и другите партии си имали собствени общински съветници.

    Сега остава да научим по кой член от ЗМСМА коя да е партия може да има собствени общински съветници и най-важното – защо клетвата, която полагат общ.съветници не е съобразена с тяхната партийна собственост.

    Така де, общ.съветници да не са дини и тикви? Ако във Фейсбук прочетем от друг депутат “Дините на Атака бяха перфектни. И днес съм много горд като Продавач на дини” – това е напълно нормално, разбираемо, реалистично и законосъобразно.

    А така хората остават в раздвоения и съмнения относно общ.съветници съотнесени към дините и тиквите.

  13. Часове след приетото от общински съвет решение по скандалната вече точка 19 миналия четвъртък дупетата Николай Нанков написал във фейсбук:

    „Съветниците на ГЕРБ бяха перфектни. И днес съм много горд с тях!”

    Горд, горд, колко МНОГО може да е горд един депутат с общинските си съветници, участвали в приемането на едно нищожно решение? Предполагам, точно толкова, колкото и общинските съветници са горди с перфектния си депутат гласувал „ЗА” удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци. Едно изключително законосъобразно и европейско решение на перфектния г-н Нанков! Браво!

  14. Съгласно чл.42. ал. 1 от НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВАТА НА СОБСТВЕНИК ОТ ОБЩИНА ЛОВЕЧ ВЪРХУ ОБЩИНСКАТА ЧАСТ ОТ КАПИТАЛА НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА: В дружествата с ограничена отговорност и акционерните дружества, в които Община Ловеч притежава по-малко от 50 % от капитала, лицата, които я представляват в общото събрание, гласуват по всички въпроси от дневния ред, съгласно пълномощно, издадено от кмета на общината. Пълномощното отразява становището по всички точки от предварително обявения дневен ред на Общински съвет – Ловеч. Пълномощното се предава в началото на заседанието от представителя на председателя на заседанието.
    Общински съвет НЯМА право да упълномощава представителя на община Ловеч в общото събрание на „ВиК“ АД – Ловеч, да гласува на извънредното общо събрание на акционерите.

    Съгласно по-горе цитирания императивен текст от наредбата общински съвет със свое решение ОбС трябва да възложи на кмета да издаде пълномощно на избрания с решение представител на общината „ВиК“ АД – Ловеч, в което пълномощно да е отразено становищетото по всички точки от предварително обявения дневен ред на Общински съвет – Ловеч.

    Към днешна дата НЯМА прието решение от общински съвет на основание чл.42. ал. 1 от НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВАТА НА СОБСТВЕНИК ОТ ОБЩИНА ЛОВЕЧ ВЪРХУ ОБЩИНСКАТА ЧАСТ ОТ КАПИТАЛА НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА в изпълнение на което решение кмета да издаде пълномощно на избрания представител на общината, отразяващо становището на Общински съвет – Ловеч по всички точки от предварително обявения дневен ред на общото събрание на „ВиК“ АД – Ловеч.

    Ето защо приетото миналия четвъртък решение на ОбС за упълномощаване на представителя на общината за общото събрание на „ВиК“ АД – Ловеч не изпълнява целта на закона и е нищожно.

  15. http://lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/231.jpg?ver=1

    “Групата от 12 общински съветници на ПП ГЕРБ е единна, консолидирана и защитава интереса на гражданите на общината.”

    КО? НЕ!!

  16. Прието решение ИМА и това е факт, а този който е писал горната новина или не е бил на заседанието или не е разбрал, какво е обявил председателя на общински съвет по точката: има решение на общински съвет. Нито един общински съветник не се възползва от правото си за „отрицателен вот”, нито един от общинските съветници гласували по точката не се изказа че решението е незаконосъобразно или нищожно.
    Само когато въпросното решение бъде спряно или отменено от съда, само тогава няма да има решение, а до тогава ИМА решение за упълномощаване на представителя на общината във “ВиК” да гласува “за” освобождаване на борда на директорите и “за” избора на нов.

    Съвсем друг е въпросът дали това решение е законосъобразно или не е, дали с въпросното решение се изпълнява целта на закона или е нищожно. По мое скромно мнение решението е нищожно, тъй като има факти и доказателства / които не са коментирани до сега/ за неговата нищожност, но за това ще пиша по-късно.

    п.п. по станалата вече скандална точка 19 от гласувалите общо 12 общински съветници от ПП ”ГЕРБ” един гласува „ЗА” и 11 „ПРОТИВ” и всеки сам може да се увери в това ако си направи труда да прочете разпечатката по гласуването на точката.

    По точка 8. Осигуряване на финансиране при необходимост, във връзка финансовото обезпечаване на разписани дейности по проект „Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”2007-2013 година не малка част от общински съветници от ПП ”ГЕРБ” гласува „ЗА” със съветниците от БСП и ДПС, като с това си решение на практика фалираха общинския фонд за приватизация.

    По точка 9. Актуализация на приходите и разходите по Бюджет 2013 г. на Община Ловеч, не малка част от общински съветници от ПП ”ГЕРБ” гласува „ЗА” със съветниците от БСП и ДПС, като с това си решение на практика подкрепиха актуализацията на бюджета с която се харчат пари от които не малка част не са в интерес на местната общност.

    Горните три гласувания са доказателство, че новото мнозинство в Общински съвет е: БСП, ДПС и част от ГЕРБ.

  17. Прието решение ИМА и това е факт, а този който е писал горната новина или не е бил на заседанието или не е разбрал, какво е обявил председателя на общински съвет по точката: има решение на общински съвет. Нито един общински съветник не се възползва от правото си за „отрицателен вот”, нито един от общинските съветници гласували по точката не се изказа че решението е незаконосъобразно или нищожно. Само когато въпросното решение бъде спряно или отменено от съда, само тогава няма да има решение, а до тогава ИМА решение за упълномощаване на представителя на общината във “ВиК” да гласува “за” освобождаване на борда на директорите и “за” избора на нов.
    Съвсем друг е въпросът дали това решение е законосъобразно или не е, дали с въпросното решение се изпълнява целта на закона или е нищожно. По мое скромно мнение решението е нищожно, тъй като има факти и доказателства / които не са коментирани до сега/ за неговата нищожност, но за това ще пиша по-късно.

    п.п. по станалата вече скандална точка 19 от гласувалите общо 12 общински съветници от ПП ”ГЕРБ” един гласува „ЗА” и 11 „ПРОТИВ” и всеки сам може да се увери в това ако си направи труда да прочете разпечатката по гласуването на точката.

    По точка 8. Осигуряване на финансиране при необходимост, във връзка финансовото обезпечаване на разписани дейности по проект „Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”2007-2013 година не малка част от общински съветници от ПП ”ГЕРБ” гласува „ЗА” със съветниците от БСП и ДПС, като с това си решение на практика фалираха общинския фонд за приватизация.

    По точка 9. Актуализация на приходите и разходите по Бюджет 2013 г. на Община Ловеч, не малка част от общински съветници от ПП ”ГЕРБ” гласува „ЗА” със съветниците от БСП и ДПС, като с това си решение на практика подкрепиха актуализацията на бюджета с която се харчат пари от които не малка част не са в интерес на местната общност.

    Горните три гласувания са доказателство, че новото мнозинство в Общински съвет е: БСП, ДПС и част от ГЕРБ.

  18. Не приемам хора без никакво висше образование да обиждат инженерите. Нека среднистката, автор на черния курсив, публично се извини на всички технически специалисти по естествени науки . Давам срок от 24 часа, а после ще започна аз да обиждам.
    Г-н Иванов, надявам се ,че няма да изчезне и този пост, както някои мои предишни. Няма да оставя някой абсолютен дилетант, който не е стъпвал в технически ВУЗ, да обижда безнаказано една от най-почитаните професионални групи.

  19. хехе…герб ловеч ми завръзжиев преди вас го писа.Вече станахте за смех.Поне него го направете партиина пи арка-пича да си заработва чесно парите

Comments are closed.