Област Ловеч е област на възможностите, елате да правите бизнес при нас. Докато разменим първите писма за намерения, АМ „Хемус“ вече ще е стигнала до нашия град, готови сме да съдействаме всяко ваше бизнес начинание и разполагаме с ресурс за неговия успех. Това заяви областния управител Георги Терзийски на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1“, която премина под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“. Той бе единственият областен, представил региона си на мащабния форум, в рамките на пленарната сесия „Промишлени и демонстрационни паркове и зони и малки и средни предприятия“.

Форумът на Инициативата „16+1“ се проведе в НДК и бе открит от премиера Бойко Борисов. Той акцентира върху желанието на България за разширяване на всестранното приятелско партньорство с Китай, чрез задълбочаване на политическите и икономически контакти и подчерта, че през 2019 г. България и Китай ще отбележат 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения.

„България подкрепя Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ „16+1” и участва в различните й формати. Оценяваме като успешна проведената в София Седма среща на върха „16+1“ на 7 юли“, каза премиерът Борисов. Той посочи общото желание на всички участници, сътрудничеството във формата „16+1“ да се развива в съответствие с нормите и регулациите на ЕС, като един от най-значимите резултати на форума в София. „Важен инструмент за това ще бъде Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China), за чието създаване се взе решение при провеждането на Инициативата през юли“, допълни още българският министър-председател.

Георги Терзийски заедно и присъстващите областни управители от страната участва и в работната среща на Асоциацията на областните управители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, на която подписа и споразумение за присъединяване към асоциацията. Там той се срещна и разговаря и със заместник управителя на провинция Хейлонгджианг.

Четвъртата среща на местните лидери на страните от ЦИЕ и Китай се организира от Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС и се проведе само три месеца след Седмата среща на правителствените ръководители на държавите от формата “16+1”, състояла се в София на 7 юли. Целта на форума бе да надгради постигнатите резултати и договорености от Срещата на върха, на която бяха очертани и „Насоките от София“. Дискусиите този път бяха съсредоточени върху развитието на сътрудничеството в областта на туризма, селското стопанство, индустриалните зони и паркове, малките и средните предприятия. В програмата бяха включени презентации и речи на говорители от България, Китай и страните от ЦИЕ.

Инициативата „16+1“ за сътрудничество между Китай и 16-те страни от ЦИЕ е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области.