Само това правителство може и ще изгради „Хемус“ в сроковете на съответните етапи.  Очите на хората от нашия край са обърнати към усилията на държавата днес с горещо очакване да се преодолеят всякакви пречки и предизвикателства, за което и аз като Областен управител ще съдействам според правомощията си, но АМ „Хемус“ е единственият начин за възраждане, а бих казал и спасяване на Северна България. Това казаобластният управител на Ловеч Георги Терзийски на форум „Магистрала „Хемус“ – възраждане на българският Север“, провел се във Велико Търново. Той бе организиран от 24 часа и МРРБ и в него участва министър Николай Нанков, към когото областният управител се обърна с думите: „Предайте в МС горещата ни подкрепа за усилията на държавата за възраждане на Севера. За много приоритети трябва да се работи, но „Хемус“ трябва да е номер едно!“

По думите на областният управител за област Ловеч „Хемус“ означава развитие на бизнеса, забавяне процеса на обезлюдяване и обръщане на тенденцията, развитие на туризма, повече приходи, развитие на градската среда. Това е стратегически проект, под чието въздействие се очаква да се ускори процесът на икономическото и социално сближаване на регионално ниво, с благоприятно въздействие върху бизнеса и създаването на работни места, подчерта още Терзийски.

Всички правителства от прехода са длъжници на Северна България, що се отнася до пътната инфраструктура. Така започна представянето на направеното досега за изграждането на новите етапи от АМ „Хемус“ министър Николай Нанков. Той посочи, че фокусът на правителството през този мандат ще е насочен към изграждане на пътна мрежа в Северна България.

„Не бива да позволяваме тази диспропорция, този дисбаланс в развитието, да се задълбочава“, заяви Нанков. Той цитира някой данни от 2015 година, касаещи развитието на Южна спрямо Северна България – 35% от населението на България живее в Северна България, а 65% – В Южна, 74% от БВП на страната ни се генерира в Южна България, спрямо 26% – в Северна, от общо 23 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции, 20 млрд. са в Южна България, т.е. 84% спрямо 16% в Северна България.

„Последните години Южна България драстично изпревари в социално-икономическо и демографско развитие Северна България. Автомагистралите са основата и гръбнака на нашата пътна мрежа, но пътищата от втори от трети клас, които свързват отделните общини, отелените региони, са артериите, вените, на кръвоносната система на пътната инфраструктура. Така че изграждането на магистрали в Северна България е основна наша цел в пътното строителство за този мандат, но рехабилитацията на пътищата втори и трети клас в Северна България ще са водещи във формирането на отелените политики“, допълни министър Нанков. Той подчерта, че 46% от ресурса на новата програма „Региони в растеж“ ще е насочен към тези 35% от населението в Северна България. Приоритетни отсечки през настоящия мандат ще са автомагистрала „Хемус“, високоскоростния път Русе – Свиленград и двете отсечки Ботевград – Мездра и обхода на Димово.

Министър Нанков отговори на над 40 конкретни въпроса от народни представители от различни политически сили, кметове на общини и по-малки населени места, общински съветници, представители на бизнеса.

Регионалният министър съобщи, че през следващата седмица ще бъде подписан договорът с избрания строител на 9,3-километровия участък на АМ „Хемус“ от Ябланица до Боаза. Обектът ще се изпълнява на инженеринг, което означава, че изпълнителят първо ще направи проектиране на трасето, а строителството ще започне през 2018 година.

Прави се техническо проектиране за 50-километровия участък между Боаза и разклона с второкласния път за Плевен и Ловеч, съобщи още министърът. Проектите трябва да са готови до края на годината и през следващата да се избере изпълнител на строителството.

С цел облекчаване на трафика през летните месеци и почивните дни се предвижда движението на тежкотоварни автомобили да бъде ограничено по всички магистрали, съобщи още министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във Велико Търново. Той уточни, че с Пътна полиция и ИА „Автомобилна администрация“ се съгласува за кои часове ще важи облекчението за леките автомобили. Ограничението за ТИР-овете ще се въведе от следващата седмица и ще важи до 15 септември.

Според регионалния министър е крайно време България да започне да се възползва от геостратегическото си положение. С въвеждането на тол системата ще поправим една несправедливост, заяви Нанков. В момента 2/3 от приходите от винетки – около 200 млн. лв. от общо 320 млн. лв. постъпления, идват от обикновените хора, които използват леки коли. След въвеждането на тол системата тежестта ще падне върху тежкия трафик, който много повече допринася за амортизирането и натоварването на републиканската пътна мрежа, обоснова се той.

Николай Нанков подчерта, че с внедряването на по-справедливата тол системата България ще бъде една от първите страни в Югоизточна Европа със самоиздържащ се пътен сектор, тъй като се очаква приходите да бъдат около 1 млрд. лв. годишно. Около 500 млн. лв. повече ще бъдат постъпленията от тежкотоварни автомобили, като въвеждането на тол системата няма да натовари собствениците на автомобили до 3,5 тона, които ще продължат да плащат електронна винетка. Постъпленията от тол системата ще допринесат за повишаването на сигурността и безопасността на пътната инфраструктура и ще позволят завършването на АМ „Хемус“.

Европейските фондове не са панацея за нито една област, категоричен бе регионалният министър. Според него трябва да има дългосрочни механизми инфраструктурни политики и сектори в страната да са устойчиви и да се самоиздържат. След въвеждането на тол системата ще има средства за строителството на нови магистрални отсечки, но трябва да сме визионери, заяви той. Трябва да има политическо решение за това как да продължи изграждането на трансевропейски коридор 9 на юг, като възможностите са да се разшири пътят през прохода Хаинбоаз или да премине като тунел под връх „Шипка“, обяви Николай Нанков.