В Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч на 20 май 2021 г. вечерта бе открита изложбата „Проф. Владимир Аврамов и възпитаници“. Експозицията представя 47 творби от живопис, художествена стъклопис, мозайки.
За откриването в Ловеч пристигна проф. Вл. Аврамов, доц. д-р Светослав Косев, декан на ФИИ на ВТУ, както и част от участниците. Тя бяха представени от директора на ловешката галерия Валентин Узунов.
Главният „виновник“ за събитието проф. Владимир Аврамов от ВТУ разказа, че в началото замислял изложбата да има образователен характер, но тя излязла от тези рамки и „днес аз живея чрез нея“. Това бе своеобразно признание в любов към творбите на своите възпитаници.
За това как познава проф. Аврамов говори Ловчанският митрополит Гавриил. Както е известно, професорът със свой екип от Велико Търново изографисва новия храм в Ловеч.
На събитието присъстваха и председателят на Общинския съвет Петър Цолов, общински съветници, много граждани. Изложбата бе открита от заместник-кмета Цветан Георгиев. Имаше и поздравителен адрес от кмета Корнелия Маринова. В него се казва:
„Приемете моите най-сърдечни поздравления за културния десант в Ловеч, осъществен чрез тази изложба. Симптоматично е, че тази връзка минава през новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, чието изографисване е възложено на проф. Аврамов. Сътвореното досега в храма показва висока класа в иконографията и иконописта. Днешната изложба обаче показва широките възможности на тези творци в кавалетното изкуство. Тя напълно покрива възгледа на Леонардо да Винчи, който споделя, че живописта произлиза от ума. За това искам да спомена 12-те възпитаници на професора—Антонина Сидоркина, Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов, Калин Михов, Мариела Попова, Пламен Кондов, Румен Бозуков, Симона В. Йорданова, Симона Ст. Йорданова, Христина Георгиева и Христо Бозуков. Най-сърдечно Ви благодаря за успешната изложба в Ловеч, която осезаемо озонира културната атмосферата, а това не е лесно, тъй като ние имаме богат културен живот.“
Изложбата в зала №4 на галерията може да се разгледа до края на юни.