На 22 и 23 март (четвъртък и петък) във връзка с Деня на водата посетителите в Стара градска баня „Дели Хамам“ могат да се насладят на демонстрация на рисуване върху вода чрез техниката „Ебру“. За втора година гостува интериорната дизайнерка Антоанета Бебенова, която демонстрира екзотичната техника за рисуване върху вода.

Ебру, или на японски Суминагаши, е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа. Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисунъкът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти.

В миналото ебру е намирало място в много ограничени сфери. Отначало тази техника се е използвала за рисуване само върху хартия. Била прилагана предимно за декориране на листовете, които са служели за официална кореспонденция, за украса на страници и корици от Корана или поетични стихосбирки. Понякога се получавали много интересни и красиви мотиви, използвани и като картини.

Впоследствие като повърхности за отпечатване започнали да се използват платове, предимно коприна, и глина.

Днес има доста по-широка употреба. Използва се за украса на стените в домовете, на бюра, понякога даже и по възглавници и завивки на легла. Украса, направена с техниката ебру, може да се види и върху керамични и порцеланови съдове, върху уникални поздравителни картички. Напоследък художниците в християнските страни прилагат това изкуство и за боядисване на великденски яйца.