В Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч е изграден дигитален център „Родолюбие“. Проектът е на сдружение „ПМГ – Надежда“, в непосредствено сътрудничество с председателя на Училищното настоятелството Николай Николов.

Финансирането е по програма „ Ти и Lidl за по-добър живот“ със съдействието на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Общата стойност на проекта е 9019 лв.

В четвъртото издание на конкурса участват 139 предложения от 66 населени места в България, като само 12 са избрани в тематична област „Образование“.

В проекта на организацията са реализирани следните дейности:

  • ПРОМЯНА НА ФИЗИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО – За да има истинска промяна, необходимо е да започнем от физическото пространство. Заобикалящата среда трябва да е адекватна на новите тенденции
  • НОВИ МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ – Промяна в начина на преподаване в часовете по История и цивилизация в ППМГ – Ловеч. Дейността ще се реализира чрез създаване на напълно нови урочни единици, чрез използването на онлайн ресурси и с помощта на технологиите и средствата за онлайн обучение.
  • ИСТОРИЧЕСКО ДОКУМЕНТАЛНО КИНО- Идеята е чрез документални филми учениците да опознаят българската и световната история по атрактивен и запомнящ се начин. Киното запечатва историята.
  • КЛУБ “ПАТРИОТ В ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА” – Виртуална разходка из България и Европа. Дейността ще се реализира в новосъздадения център. Предвижда се учениците да се „разходят“ из исторически значимите кътчета на родината и да се запознаят със  забележителностите на европейските страни посредством новите технологии.
  • МУЗЕИТЕ И УЧИЛИЩЕТО –  Стремежът е да се провеждат регулярни срещи на учениците с музейни специалисти; предвиждат се и посещения на музеи, както и беседи за запознаване с експонатите.
  • QR КОДОВЕ – Чрез сканиране на кодове, подредени по линията на времето в дигиталния център, учениците могат да получат информация за отразеното събитие.

Дигитален център „Родолюбие“ е поредната стъпка в утвърждаване на статута на  Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч като иновативно и предлагащо съвременна образователна среда, в която работят мотивирани ученици и учители.