vas1711161В полза на Община Ловеч приключи съдебната сага, която стопира това лято основния ремонт на общинска пътна мрежа и ремонт на улична мрежа. Това става ясно от решение № 12361 на Върховния административен съд на Република България от 15.11.2016 г. Производство е по чл.216, ал.1 от Закона за обществените поръчки /ЗОП/, във връзка с глава дванадесета от АПК.

Производството бе образувано по жалба от кмета на община Ловеч против решение №503 от 09.08.2016г. на Комисията за защита на конкуренцията, с което е отменено като незаконосъобразно Решение № 019/07.04.2016 г. на кмета на Ловеч за открита процедура за възлагане на обществена поръчка за основен ремонт на пътна мрежа и ремонт на улици.

В жалбата се твърди, че решението, което в крайна сметка лиши Ловеч от ремонт на улиците, е недопустимо, неправилно, постановено в нарушение на материалния закон, постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила и е необосновано. Твърди се още, че са незаконосъобразни изводите на КЗК за наличие на неравнопоставеност и дискриминация при въведените от възложителя изисквания.

Ответникът – Комисията за защита на конкуренцията , редовно призован, не се явява на заседанието и не взема становище по жалбата.

В своите мотиви съдът приема, че незаконосъобразно и необосновано КЗК е приела, че с въведените клаузи в проекта на договор са нарушени принципите на равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Въвеждането на тези принципи в процедурите за обществени поръчки са свързани с предоставяне на еднакви условия за достъп и участие, както и равностойно третиране на кандидатите. С принципите се гарантира именно равнопоставеност, поради и което законодателят изисква от възложителя при обявяване на изискванията да не се допуска въвеждане на условия или изисквания, които дават предимство или необосновано ограничаване.

Съдът прави едно много важно разграничаване – същността на принципите е насочена към кандидатите по хоризонтала между тях в процедурите, но не изисква равнопоставеност в отношенията между възложител от една страна и кандидатите от друга. Именно поради това не е налице нарушение на принципите, когато са въведени от възложителя условия и изисквания в съответствие със ЗОП, които защитават интересите на възложителя, гарантират и обезпечават ефективност при разходването на публичните средства. При упражняване на това си правомощие общината действа като орган на власт, на който е възложена компетентност за разходване на публични средства при спазване на разпоредбите на ЗОП.

В крайна сметка на основание чл.216, ал.6 от ЗОП, във връзка с чл.221, ал.2 и чл.222, ал.1 от АПК, четвърто отделение на ВАС отхвърля решението №503 на КЗК, с което е отменено като незаконосъобразно решението на кмета на Ловеч.

Осъжда фирмата „Галчев инженеринг груп“ да заплати на общината разноски по делото в размер на 5000 лева. Решението не подлежи на обжалване.

2 коментара

  1. Ако бяха загубили дали щяха да се хвалят по всички медии, че даже и по националното радио.

    1. Е-е-е,моля Ви!Защо се заяждате?!Та това е един от МАЛКОТО “видими резултати”.Защо да не се похвалят хората?Ами успех им е все пак!
      А и след избирането на Генерала,нали всеки успех,и най-малкия,трябва да се разтръби.
      Аз успях да хвана кратка информация за този успех дори и по CNN!

Comments are closed.