Силите на реда ще осигуряват необходимото полицейско присъствие на местата, където се очаква по-голямо струпване на хора по време на почивните и празнични дни: гари, автогари, базари, хипермаркети, молове, жилищни квартали. Криминалистите напомнят, че  гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, не бива  да обявяват намерението си в социалните мрежи. Не трябва да оставят вкъщи и големи суми пари или скъпи бижута.

По празниците е възможно да се активират и телефонните измамници. В такива  ситуации е важно да се запази хладнокръвие, незабавно да се потърсят близки и роднини и в никакъв  случай да не се дават пари на ръка, да не се хвърлят през балконите,  да не се оставят в храстите и т.н.
 Хората, станали жертви на подобни престъпления да не се колебаят  и незабавно да потърсят помощ  на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление

От полицията призовават гражданите да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Статистиката сочи, че често кражбите са провокирани от оставен без надзор багаж – скъпи вещи, поставени в колички за пазаруване, пари и документи в дреха на закачалка в заведение. Въпреки, че се забелязва спад на джебчийските кражби, експертите съветват на места с голяма концентрация на хора да се проявява особено внимание.

Традиционно в навечерието на празниците служители на Охранителна полиция извършват редица проверки за незаконна търговия на пиротехнически средства. Апелът към гражданите е за повече бдителност при употреба на тези стоки и внимателно изчитане и спазване на инструкциите, а закупуването им да става само от лицензирани обекти. 

За да се избегнат  предпоставките за пътно-транспортни произшествия униформените ще организират движението на входно-изходните точки на големите градове, стриктно ще  се следи за спазване на скоростта, отнемането на предимство, неправилното изпреварване и пресичане и шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Предвид намерението на много хора да пътуват по време на почивните дни, от  полицията съветват  това да се планира през светлата част на денонощието, автомобилите да са пригодени за пътуване при зимни условия, а водачите да проявят  повече  внимание и толерантност  на пътя.
Създадена е организация максимален брой служители на Пътна полиция да подпомагат трафика на 21, 26 и 28 декември, 2018 г. и 1 януари 2019 година, 

Ограничения за товарните автомобили, разпоредени от АПИ:

Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника целогодишно за периода на официалните празници:последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.

Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.

Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:

• Всички автомагистрали;

• път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;

• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата“;

• път I-4 п. в. „Коритна“-Велико Търново-Шумен;

• път I-5 Русе-Велико Търново;

• път I-8 ГКПП „Калотина“-София;

• път I-9 Варна-Бургас;

• път II-18 Околовръстен път София;

• път II-99 Бургас-Царево.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

От РД ПБЗН-Ловеч напомнят, че с настъпването на коледните и новогодишни празници се повишава риска от пожари, както на обществени места, така и в дома. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, бенгалски огън, фойерверки, сценични и пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди и други. За да не бъде помрачено празничното настроение, експертите препоръчват следването на няколко просто правила. Не бива да се използват свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета. Светещите коледни лампички не трябва да се оставят без надзор. Добре е да проверим изправността на електрическите и другите отоплителни уреди, които ползваме ежедневно в бита си. Не бива да разрешаваме деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделя.

Когато палим свещ в църквата трябва да пазим освен себе си и околните хора – косите  и облеклото им. Ако сме решили да празнуваме извън дома си или сме на обществено място /търговски център, кино, театър и др./ трябва да обърнем внимание на евакуационните пътища и разположението на уредите за пърночално пожарогасене. В случай на задимяване и пожар на обществено място не бива да изпадаме в паника, а да се насочим към най – близкия изход. За нашата сигурност е добре да слушаме и изпълняваме указанията от оповестителните уредби и от персонала на обекта. Не бива да се блъскаме в хората около нас или да викаме. Необходимо е да помогнем на децата, на възрастните хора и на хората в неравностойно положение. При силно задимяване, по възможност трябва да използваме намокрен с вода текстилен материал пред носа и устата си и да дишаме през него. Придвижването трябва да става в приведено положение – близо до пода, защото въздухът там не е толкова замърсен. При първа възможност съобщете на телефон 112 – дежурният оператор може да Ви зададе уточняващи въпроси, както и ценни указания.