Областният съвет за развитие прие резултатите от проучване на потребностите от работна сила

Доклад за резултатите от проведено проучване на потребностите от работна сила в област Ловеч прие на неприсъствено заседание комисията по заетостта към областния съвет за развитие. Негов председател е областният управител инж. Светослав Славчев.

Проучването стартира Агенцията по заетостта, то е второто за годината и протече от 27 август до 15 октомври. Целта е да се събере и анализира актуална информация за професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри в предстоящите 12 месеца, както и да се очертае перспективата след три-пет години.

Агенцията по заетостта е разпределила интервютата по области, като за област Ловеч те са 54 с 4000 работодатели, попаднали в случайната извадка. Общият брой реални анкети е 68, като нормата на отговаряемост е 39,8 %.

Работодателите на територията на област Ловеч са 5750. Най-голям дял в разпределението по сектори заема Държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа – 31,9 %, на второ място е секторът Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство – 30,2 %, на трето – Индустрия – 14,1 %, и на четвърто – Селско, горско и рибно стопанство – 11,3 %.

За предходните 12 месеца по средномесечен брой на наетия персонал преобладават работодателите с до 9 наети лица – 88,5 %, от 10 до 49 наети – 9,4 %, от 50 до 249 наети  – 1,9 %, и над 249 – 0,2 %.

Предпочитаните от работодателите и считани за най-необходимите знания и умения при наемане на персонал са за самоконтрол и дисциплина – 74,2 %, за работа под напрежение – 59,8 %, продуктивност – 57,7 %, инициативност – 55,4 %, социални умения – 50,8 %, креативност – 50,1 %.

Знанията и уменията, на които работодателите не държат при наемане на персонал, са практически знания и умения за организиране и провеждане на обществени поръчки, подготовка на тръжна документация и участие в търгове – 85,3 %, практически знания и умения за планиране, разработване, изпълнение и отчитане на проекти и програми – 80,3 %, знания и умения за практическо прилагане на стандарти и системи за управление на качеството – 79,2 %, медийна грамотност – 74,6 %, практически знания и умения за прилагане на нормативната уредба в областта на данъчното, осигурителното и трудовото законодателство – 74,4 %, ръководни умения – 74.4 %.

Компетентностите, които работодателите считат за най-важни за персонала, са общуване на роден език – 38,1 %, инициативност и предприемачество – 9,5 %, дигитална компетентност – 8,5 %. 30,2 на сто посочват, че не държат на нито една от посочените.

Компетентностите, които работодателите не смятат за важни, са културна осъзнатост и творчество, общуване на чужд език, умения за учене.

През следващите шест месеца 82,2 % от работодателите в областта посочват, че няма да търсят нов персонал, а 17,4 % че ще имат нужда, при 0,5 % не предстои освобождаване на персонал.

В идващата една година предстои освобождаване на персонал най-често по естествени причини. Най-търсените специалисти ще са работник в заведения за хранене и развлечения, сътрудник в малък и среден бизнес, шивач, оператор в дървопреработването. Други специалисти, отбелязани от работодателите, че ще бъдат търсени, са помощник-възпитател, сътрудник социални дейности, водач на МПС за обществен транспорт и строителен техник.

Специалисти с квалификации, изискващи правоспособност, които ще бъдат необходими през следващите 12 месеца, са общо 779, от които учители – 203, фармацевти – 93, водач на селскостопанска техника – 93, хореограф–музикант – 93, юрист – 68, медицинска сестра – 55, инженер строител – 55.

Работодателите ще имат потребност от работници без специална квалификация – помощници при приготвяне на храни – 174, работници в преработващата промишленост – 93, работници, извършващи услуги на улицата – 82. Преобладаващият вид заетост за заявените потребности е за постоянна заетост на пълен работен ден – 72,2 %, сезонна заетост – 9,3 %, и краткосрочна (под 6 месеца) заетост – 9,3 %.

81,4 % от работодателите срещат затруднения при намиране на работна сила за заявените потребности, а 18,6 % нямат трудности.

От заявилите потребност от нов персонал работодатели 81,4 % считат, че следваща ковид криза и въвеждане на ограничителни мерки няма да окаже влияние на заявените от тях потребности от работна сила, при 9,3 % заявеният брой кадри ще се намали с около 50 %, а при 9,3 % няма да е необходим нов персонал.

В случай че нова вълна от COVID-19 настъпи в страната, отговорилите на въпроса работодатели заявяват, че не могат да преценят дали биха освободили свои работници при наличие на финансова подкрепа.

987 от работодателите в област Ловеч очакват след 3-5 години да търсят и наемат специалисти с висше образование, като най-много ще са те в архитектура и строителство – 235, администрация и управление – 160, хранителни технологии – 95, право – 68, информатика и компютърни науки – 36.

Потребността от специалисти със средно образование ще е в професионално направление строителство – 415, търговия на едро и дребно – 320, производствени технологии – текстил, облекло, обувки – 278, химични продукти и технологии – 135, хранителни технологии – 122, производствени технологии – дървесина, хартия, пластмаса и стъкло – 93, дентална медицина – 93, електротехника и енергетика – 73.

Докладът с анализа на резултатите от проведеното проучване на потребностите на работодателите от работна сила в област Ловеч е внесен в Агенцията по заетостта.