Традиция във времето

За поредна година в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир Успение Богородично, Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата Орешак организират Традиционен панаир на занаятите, съобщи Директорът на изложението Иван Чакъров. Според преданието тази традиция датира от втората половина на XVIII в., когато занаятчии от цялата страна се събирали, за да покажат своите произведения. С течение на времето панаира се превръща в един от най-големите в Северна България.

Тук всеки посетител освен предмети на народните художествени занаяти, може да си закупи и практични стоки за бита, да се наслади на  традиционна кухня и музика  в прохладните бирарии. За най-малките гости на панаира има обособена  и зона с атракциони.   Организаторите  предлагат на всички, които са предпочели прохладата на троянския балкан за времето от 15 до 19 август 2018г.  пъстра музикална палитра – изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни. В Националното изложение има организирани арт ателиета на някои от най-характерните за троянския край занаяти – грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и да така да се докосне до духа на местните традиции.

   Изготвена е карта на панаира , която ще бъде поставена в началото при подхода от Троян и пред Троянския манастир, на която са обозначени възможностите за паркиране, различните обособени зони: за занаяти, за търговия и атракции и местата за хранене. Показан е и пътя на литийното шествие от Манастира до параклиса. Идеята е многобройните гости  на традиционния панаир на занаятите и Троянския манастир да бъдат информирани и лесно да достигат до местата, които ги интересуват.

Орешак   още от самото си възникване се превръща в символ на чистата и неподправена човешка  любов към изкуството и духовните ценности. Посещението на традиционния панаир на занаятите  и храмовия празник на Троянския манастир  е ознаменувано с много мистичност, с много цветни емоции и много приятни спомени.

На  храмовия празник на троянския манастир  Успение на Пресвета Богородица (15 август) ще се отслужи Божествена света литургия от Негово Светейшество Български  Патриарх Неофит и ще се извърши литийно шествие – изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от Манастира. Това е една от трите чудотворни икони, пред които много българи се поклониха и помолиха за освобождаване на нашите медицински сестри от либийските власти. Света Богородица Троеручица дарява с благословение всички, които прибягват към нея с вяра и надежда да намерят спасение за душите си и лек за своята болка.

    Прекрасните  природни  дадености на района и  многообразието от „живи занаяти”   са изключително богатство, при допира с което  всеки посетител  попада в плен на  емоцията от това  вълнуващо   културно събитие в сърцето на Балкана.