При силен интерес премина третото издание на „Нощ на литературата“ в Ловеч. Инициативата е на Областна администрация и се провежда тази година в партньорство с Драматичен театър, Клуб на дейците на културата /КДК/, Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ и НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“.

Тази година „Нощ на литературата“ се проведе на 12 май. В три гнезда – КДК, Регионалната библиотека и залата в АПК младите актьори от Драматичен театър Боряна Бабанова, Павел Емиров, Ива Кирова и Явор Костов четоха творби на Станислав Лем и Арне Свинген.

Всички участници, посетили местата за четене, участваха в томбола за награди – билети от Кино „Космос“ за прожекция на филм по избор в периода 13 май – 13 юни 2021 г., билети за спектакъла „Майстори“ на Драматичен театър – Ловеч, читателски карти от Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ и книги, предоставени от Клуб на дейците на културата и Областна администрация. Те бяха връчени от главните виновници за провеждането на събитието в Ловеч тази година – Нели Митева и Християн Христов от екипа на ОА.

Основни партньори и организатори на „Нощ на литературата 2020“ в България са Чешкият център, Австрийското посолство, Посолството на Белгия, Британският съвет, Гьоте-институт, Датското посолство, Представителството на Европейската комисия в България, Посолството на Ирландия, Институт Сервантес, Италианският културен институт, Полският институт, Институт Камойш, Културно-информационният център на Република Северна Македония, Посолството на Република Словения, Унгарският културен институт, Френският институт в България, Посолството на Конфедерация Швейцария, Посолството на Швеция, фондация „Детски книги“.

Това е Десетото издание на „Нощ на литературата“ в България, а Областна администрация Ловеч е единствената, която се включва като организатор на събитие.