На 13.03.2024 г. в зала 101 на Областна администрация Ловеч, се проведе заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси /ОССЕИВ/. Заседанието беше открито от Нели Читинова – заместник областен управител на област Ловеч.

Присъстваха заместник кметът на община Ловеч д-р Алдин Начков, Илия Петров – представител на ромската общност в България, представители на Община Ловеч, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин и Ябланица, представители на ОД МВР, ДБТ Ловеч, РУО, РДСП, НУ „Инж. Вълков“ гр. Луковит, ТСБ Северозапад ОСИ Ловеч, РДНСК Ловеч, здравни медиатори от община Ловеч.

В дневния  ред бяха включени следните въпроси:

  1. Представяне и приемане на годишен мониторингов доклад за изпълнението на националната стратегия на Република България за интеграция на ромите за 2023 г.;
  2. Представяне на Наредба № 26 на Министерство на здравеопазването за здравно неосигурените бременни жени;
  3.           Запознаване с приетият от Министерски съвет Национален план за действие за периода 2024 – 2027 г. (НПД 2024 – 2027) за изпълнение на Национална стратегия на Република България.)

Секретарят на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси направи кратък анализ на областният доклад за 2023 г., след което предостави думата на участниците за забележки и препоръки.

Изказвания направиха г-жа Светла Христова от РУО Ловеч като сподели, че в приоритет „Образование“ от РУО Ловеч и д-р Милчева – директор на РЗИ Ловеч.

Нели Митева – зам. председател на Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси и директор дирекция АКРРДС, направи кратка презентация на ПРОЕКТ „ Застъпничество за децата от 0 до 3 години, живеещи в бедност“ и Анализ на нагласите на специалисти по акушерство и гинекология към промените в Наредба 26 на МЗ за здравно неосигурените бременни жени. Г-жа Митева акцентира на възможностите, които предлагат промените в наредбата за намаляване риска от това неосигурени бременни жени да раждат деца с увреждания и до какви негативно процеси води това в социален и финансов аспект. След презентациите се проведе дискусия по темата като здравните медиатори от община Ловеч представиха своя опит, често срещани предизвикателства и трудности при превенцията от нежелана бременност при жени от ромски произход.