Пристигна първата чуждестранна делегация за празника на Ловеч 11 май и това е делегацията от побратимения град Ерфурт, Германия. Десетчленната група се води от главния кмет на Ерфурт Андреас Баузевайн.

На 9 май гостите имаха първа среща с кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова в приемната на Бароковите къщи. Радвам се да ви посрещна, защото Ерфурт е в сърцата на всички наши граждани и тази любов е от много година, подчерта кметът Корнелия Маринова. Тя разказа как се развива община Ловеч, какви проблеми се решават и колко е важна връзката с немските партньори.

„Последно бях тук преди четири години и виждам, че много сте направили, как се е променил градът и продължава да се променя. Много сте строили, пешеходната зона е напълно обновена. Трябва да сте горди с това, което правите“, каза Андреас Баузевайн. Той представи своята група, в която влизат Андреас Хорн, заместник-кмет по сигурност и околна среда, Даниел Баумбах, личен говорител на главния кмет, г-жа Симоне Крафт, протокол/международни връзки, Михаел Хаун от Спестовна каса в Средна Тюрингия, Франк Белкнер, управител на Ерфуртския образователен център, както и Ахим Пийч, служител в Ерфуртския образователен център, Йенс Фрайтаг от Градските заводи и още двама служители.

По традиция германската делегация пристига със сериозно дарение от автомобили, компютри и други изненади. Дарението ще бъде прието на 10 май от 11.00 часа на паркинга пред Бароковите къщи.

В програмата на делегацията от Ерфурт за 9 май е включено посещение на концерта на Люси Дяковска и Плевенската филхармония в Ловчанското читалище.

За празника в Ловеч се очакват още делегации от Рязан, Руската федерация, и от Колашин, Черна гора.