Възпоменателните събития за 151-годишнината от гибелта на Апостола започнаха вчера с две изложби в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“. Едната показва творби – живопис и графика, от фонда на галерията, които отразяват различни сюжети от живота и делото на Левски. Подбрани са работи на Златю Бояджиев, Лиляна Дичева, Иван Пеевски, Добри Добрев, Григор Първев, Стефан Янев, Мими Добрева, Александър Поплилов, Дечко Тодоров, Васил Милчев.

Другата е „Места на памет 1873-1933“ и е подготвена съвместно от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на Българската академия на науките. Изложбата разказва как благодарните българи още в първите години след трагичната гибел на Васил Левски започват да градят неговия легендарен образ. Вниманието е насочено към ключови места на памет, които и днес участват активно в създаването на представата за Дякона – творбите на Христо Ботев и Иван Вазов, първите негови биографии, дело на Захари Стоянов и Стоян Заимов, паметниците в София и Карлово, неговия архив, издигнатите наново Къкринско ханче и къща музей в родния му град, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др. Акцентите върху първото всенародно честване на Апостола – 25-годишнината от обесването му (1898) – и създаването на Народния комитет „Васил Левски“ (1923) хвърлят допълнителна светлина върху институционализирането на паметта за героя.

Изложбите откри кметът Страцимир Петков, който благодари на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, на Българската академия на науките, на Общинския комитет „Васил Левски“ и на Художествената галерия за възможността ловчалии и гости да си припомнят емблематичните места на паметта за Апостола и така всеки да се опита да намери своя Левски.

След това бе показан филмът на Регионален исторически музей – Ловеч, „Прослава за Левски“.