Даниела Балабанова
В Ловеч живеещи в наскоро саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради сигнализираха за течове и други неизправности. Поредица писмени и устни жалби са подали в Община Ловеч, сигнализираха и медиите. Заплашиха, че ще съдят фирмата изпълнител.
Ремонтните дейности в осеметажния блок с три входа, в които има близо 70 апартамента, са приключили, но след първия дъжд са се появили течове в жилищата и стълбищното пространство.
Живущите в блока се оплакват също от поставени с дограмите счупени стъклопакети, недобре отварящи се и затварящи прозорци, неизмазани цокли, изпочупени чучури и комарници, поставени изгнили и ръждясали парапети, избил мухъл в апартаментите. „Санирането е некачествено. Никой не обръща внимание. Майсторите избягаха, няма никой.

Подаваме жалби в Общината и се надяваме нещо да се случи. Първите течове започнаха още преди Нова година на последните етажи. От покрива, от дограмите, по стълбището, отвсякъде тече“, каза  Весела Василева и добави, че от Общината на място са идвали и са описали възникналите проблеми, но все още няма развитие.
По думите на друга собственичка на жилище в блока – Искра Дочева, почти всички апартаменти са пострадали след санирането. „Ние имаме течове по дограмата, поставени счупени стъклопакети. Недобро и некачествено е измазването на терасите“, заяви тя и посочи, че ще се обърнат към адвокат, за да си търсят правата. Борис Борисов сигнализира, че след санирането не може да се стигне до покрива на блока, тъй като майсторите са оставили много малък отвор.
В проекта не е заложено и смяна на железните арматури на терасите, които са 40-годишни и също са причина за течове.
„На седемметрова тераса са оставили два отварящи се прозореца, а при някои дори е само един в ъгъла. При почистване трябва да викаме кранове или вишки“, добави Борисов. Собственикът на фирмата изпълнител „Темпо 94“ Росен Асенов съобщи пред журналиста Даниела Балабанова, че обектът миналата седмица е подписан за експлоатационно използване от главния архитект на Община Ловеч и представителя на Областна администрация. Според Асенов всички нередности са отстранени и фирмата очаква последното плащане от страна на Общината.
Заместник-кметът на община Ловеч Даниел Колев обаче заяви, че със заповед на кмета на общината ще бъде сформирана комисия в състав представители на общинската администрация, фирмата изпълнител, надзора, проектанта и председателя на сдружението на собствениците. На 1 юли в 11:00 часа те ще направят оглед на място, след което ще бъде изискано от фирмата изпълнител да отстрани забележките, като ще се даде срок за това. Докато не бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, няма да й бъдат преведени оставащите около 190 хиляди лева по договора.