В Ловеч на 25 юни бе открита изложбата от традиционния национален пленер по живопис за художници с физически увреждания, наречен “Синя зона” (21 -25.06.2019). Картините са изложени в камерната зала на Ловчанското читалище „Наука 1870“.
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова приветства лично петнадесетото издание, чиято тема е Покритият мост. Емблемата на Ловеч е пресъздадена от рекорден брой участници – 11 художници с по две картини. Кметът изтъкна, че повечето творци и друг път участвали в „Синя зона“, а за първи път в Ловеч идва Николай Ханзъров от Добрич. Останалите творци са от цялата страна – Велико Търново, София, Ловеч, Габрово и други. Ловешкото съсловие е представено от Петкан Наков и Тихомир Витков, като последният е двигател на изявата. Тихомир Витков в началото разказа обстойно историята на Покрития мост и посочи, че това е една предизвикателна тема. За радост повечето творци са намерили оригинален подход.
На събитието присъства и заместник-кметът Венцислав Христов, а за музикалната атмосфера се грижеше дуото Иван Калев (цигулка)- Валерий Хомяков (пиано).
Покритият мост бе избран за тема, тъй като тази година се навършват 145 години от от полагането на първия камък на строежа на съоръжението.

Както е известно, в периода 1874 – 1876 г. българският строител Никола Фичев (познат още като Уста Колю Фичето), построява прочутия мост.