Безплатните картови трансакции са възможни в Портала за е-услуги и в офисите на НАП

С висок темп нараства интересът на клиентите на офиса на НАП в гр. Ловеч към услугата на приходната агенция за плащания на данъци и осигурителни вноски без такси, с банкови карти, чрез ПОС терминали. През 2022 г., чрез 11-те устройства в ловешкия офис са платени около 11 млн. лв.,  през 2021 г. – почти 7.5 млн. лв., а през 2020 г. – малко над 4.6 млн. лв. Това е ръст от близо 50%  на плащанията чрез ПОС-терминали през 2022 г.  спрямо 2021 г. и 140% спрямо 2020 г.

Директорът на офиса – Валентин Вълков напомня, че клиентите на НАП, които притежават банкови карти, могат да превеждат без такси, както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция. Това може да стане по два начина. Първият, най-лесен, е чрез „виртуален ПОС терминал“ – е-услугата на НАП за плащане с карти, достъпна в Портала за електронни услуги  на приходната агенция,  която функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Без такси клиентите на НАП могат да преведат задълженията си и чрез инсталираните физически ПОС в офисите на приходната агенция. От 11-те ПОС терминали в ловешкия офис на НАП – 9 са за гр. Ловеч и 2 за гр. Троян.

Освен че са безплатни, другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП, е че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, за разлика от традиционните банкови преводи. От НАП обръщат внимание, че  когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време.

От офиса в Ловеч напомнят, че клиентите на приходната агенция, които разполагат с ПИК и банкови карти, по време на данъчната кампания ще могат бързо, лесно и безплатно да проверят дали имат задължения и да ги платят, за да могат да ползват данъчните облекчения или 5 % отстъпка от данъка за довнасяне при ранно онлайн деклариране и плащане до 31 март.