detskialmanah27011644В изложбена зала „Вароша“ на Художествена галерия – Ловеч снощи се проведе тържествено представяне на детския алманах „Пъстра дъга“, издание на Община Ловеч и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“. Залата се изпълни с малките автори, художници, музиканти и други таланти, които посрещнаха изданието с интерес и възторг.

Участниците бяха поздравени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

„За нас, възрастните, изкуството често ни звучи като нещо изкуствено, далече от реалния ни живот. Трябва по-внимателно да четем Вашите слова, да се вглеждаме във Вашите рисунки и да следим Вашите танци. Вашите полети в състезания, олимпиади и първенства. Така ще си спомним, че първоначалното значение на изкуството всъщност е образът на самия живот, в неговия най-чист, идеален вид“, каза в словото си кметът Корнелия Маринова. Тя връчи наградите в раздела за литература.

detskialmanah27011624Всеки участник в алманаха получи по един екземпляр от изданието. Децата бяха поздравени и от зам.-кмета на Община Ловеч Венцислав Христов, който пожела догодина книжката да е по-дебела.

Във връчването взеха участие още началникът на РИО-Ловеч Еленко Начев, директорът на Художествена галерия – Ловеч Спас Дочев, директорът на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ Мариана Иванова и други ръководители на общински структури.

Присъстваха и преподаватели на учениците, директори на детските градини, училищата и ОДК, както и секретарите на народните читалища. В художествената програма взеха участие балет „Ралица“, студията за поп пеене с ръководител Милена Дафина, танцова формация при ЦДГ „Детелина“ и други изпълнители.

detskialmanah27011615Алманахът за трета поредна година представя всички талантливи ученици и техните преподаватели от общината, които са спечелили награди в национални и международни конкурси и състезания през 2015 г. Целта е да се популяризират успехите на младите таланти и техните учители в дадена област през 2015 г., както и да се мотивират младите хора да развиват своите таланти.

В „Пъстра дъга” са включени 92 деца и ученици от 5 училища, 2 детски градини, ОДК

и 2 народни читалища.