Данните от проведеното изследване на Националния статистически институт за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата в област Ловеч за 2019 година показват, че 66.8% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, при средно 75.1% за страната. По-този показател спрямо предходната година е регистрирано намаление с 1.0 процентни пункта. Област Ловеч е на 24-то място по относителен дял на домакинствата с достъп до интернет (фиг. 1).

Фиг. 1  Относителен дял на домакинствата с достъп до интернет по области през 2019 година

От лицата на възраст между 16 и 74 години в област Ловеч 60.8% използват регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично) през 2019 година. Спрямо 2018 г. е регистриран ръст от 1.3 процентни пункта. По този показател областта се нарежда на 21-во място след област Враца с 62.1%, и преди област Хасково с 58.4% (фиг. 2).

Фиг. 2  Лица, регулярно използващи интернет (всеки ден или поне веднъж седмично)

по области през 2019 година

Мъжете в областта са по-активни от жените, като 65.9% от тях използват редовно интернет при 55.4% за жените. Активността им е по-ниска с 2.2 процентни пункта от средната при мъжете за страната, а активността на жените в областта е с 10.2 процентни пункта по-ниска от средната при жените за страната.

Има известни различия при редовно използващите интернет по образование. От лицата с висше образование 81.7% използват редовно интернет, от лицата със средно образование – 58.7%, а от лицата с основно или по-ниско образование – 51.8%.

Резултатите показват, че през 2019 г. относителният дял на лицата в областта, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация, е 34.4%, при 25.4% средно за страната. По този показател област Ловеч е на 5-то място в страната. Най-висок е относителният дял на лицата, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация в област София – 45.9%, а най-нисък в област Разград – 6.4%.

  

Методологични бележки

Изследването за използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата е част от Европейската статистическа програма и се провежда ежегодно в България от 2004 г. съгласно Регламент (ЕС) № 808/2004 на Европейската комисия. Основната му цел с получаването на надеждни сравними данни, които да отразяват разпространението и използването на ИКТ на национално и европейско ниво.

Обект на изследването са домакинствата и лицата в домакинствата. Единица на наблюдение са всички обикновени домакинства и лицата в тях на възраст от 16 до 74 навършени години. През 2019 г. са анкетирани 4 220 домакинства, избрани на случаен принцип, и 9 164 лица в тези домакинства на възраст от 16 до 74 години. Методът на анкетиране е персонално интервю, проведено от анкетьор, служител на НСИ. Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно правителство, електронна търговия, сигурност в интернет, цифрови умения и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

Повече информация и данни от изследванията за използването на информационно-комуникационни технологии в домакинствата и от лицата, както и анкетна карта за изследването през 2019 г., могат да бъдат намерени на сайта на НСИ  (http://www.nsi.bg/bg/node/2722) и в Информационна система ИНФОСТАТ (https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/module.jsf?x_2=240).