glojenelevski2202163Гложенци деца и възрастни се събраха на площада пред паметната плоча на верения сподвижник на Апостола Васил Йонков. Дойдоха спонтанно, без формална покана, за да изразят своето преклонение пред делото на една от най-светлите личности в българската история.

Деца от Основно училище „Йото Н. Врачев” и детската градина, участници в клуба за художествено слово рецитираха стихотворения, посветени на Дякона, а самодейката Йоанна Краева с въздействащо изпълнение на Вазовото стихотворение „Обесването на Васил Левски” ни върна във февруарския ден преди 143 години , когато на бесилката край София свърши земния път на Апостола за да поеме по пътя към безсмъртието.

В Гложене Левски е отсядал в дома на Васил Йонков и затова шествието се отправи към съхранената до днес къща да поднесе, както всяка година на този ден венци и цветя – от организаторите НЧ „Цачо Ненов -1897 г.” , ОУ „Йото Н. Врачев”и Храм „Св. Димитрий Солунски”, Кметство Гложене, Културния клуб на пенсионера, граждани.