По повод Международния ден за опазване на паметниците на културата и наближаващия светъл християнски празник – Цветница, на 18 април 2019 г. Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и част от екипа на Община Тетевен засадиха в двора на манастир „Св. Пророк Илия“ 50 червени рози  по цялото протежение на централната алея на манастира и в близост до основния зид встрани от сградата на обителта и поставиха 20 сандъчета с 40 червени сакъзчета на специални поставки на чардака на магерницата.

Инициативата на Д-р Бояджиева и екипа й цели да създаде още по-приветлив облик на святото място, което е от най-значимите паметници на културата в региона, като с направеното до тук дейностите не приключват, а в двора на манастира скоро ще бъдат добавени още цветя.

Припомняме, че Манастирът „Св. Пророк Илия“ бе официално открит за посетители  преди 1 година – на 13 април 2018 г., като същият бе обновен успешно по проект ,,Ремонт, реставрация, вертикална планировка и подобряване на околното пространство на манастир ,,Св. Пророк Илия’’ гр. Тетевен’’, улицата до него също бе преасфалтирана. Оттогава не е минал и ден, в който паметникът на културата да няма посетители.

„Манастирът е едно от лицата ни пред света и огромно културно и духовно богатство от векове! Със сигурност градът ни е от малкото в Европа, в които буквално на почти 300 м. от площада има манастир. За мен е чест, че именно той е любимо място както на всички нас като тетевенци и граждани от нашата община, така и за множество туристи от България и чужбина. Със сигурност червените цветя ще допринесат за автентичността и красотата на мястото, чакаме с нетърпение да ги видим в пълния им блясък съвсем скоро!“ сподели Кметът на Общината – д-р Бояджиева.