Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” и Венцислава Великова ВИ КАНЯТ на представяне на книга „Пазителите” и изложба на картини от плетени нишки

Събитието ще бъде на 22 юни, сряда, 17.30 ч. в отдел Читалня на  Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”, ул. „Търговска” 47. Вход свободен

За книгата: Една книга за забравените истини, забравените истории от село, за свещените Самодиви, Змейове и Сили, които присъстваха в разказите на нашите баби. Тя е пътешествие във времето назад към епохите, в които Истината звучеше по друг начин.

За автора: Венцислава Великова е завършила две магистратури – по “Технология на силикатите” в БУ “Проф. Д-р Асен Златаров” и “Бизнес администрация” в Икономически университет – Варна. Омъжена, с двама сина – Самуил и Исперих.

От 2010г. се занимава с изкуство, като в началото твори с текстил и конци. Изработва текстилни пана с традиционни български мотиви; персонажи и обекти от българската култура и история; елементи от шевици. Пише проза, импресии и стихове от 2012г.

Идеята в нейните произведения в приложното творчество и литература е не да връща старото, нито да запазва традициите, а да “реставрира” красивото в тях и да го поднесе по подходящ начин на съвременното ни ежедневие и до погледа и слуха на новото поколение.

Творбите на Венцислава са притежание на частни фирми, читалища, галерии и частни лица.

Носител на награда от Община Белослав – “Деятел на културата” 2018г., дадена за принос в развитието на културата в Белослав. Автор на 10 книги.

За картините: Вдъхновени от български шевици и елементи

Цветовете са съчетание от различни памучни конци. Вдъхновени са от българската шевица, като са използвани отделни орнаменти и символи от украсата на български носии.