Текст и снимки: д-р Дарина Петрова

От 2 до 8 юли, 2017 ТД”Стратеш”, Ловеч проведе за 5 – ти път традиционния си летен, детски лагер на х. Дерменка с рекордния брой от 40 участници на възраст от 8 до 15 години. Ръководител  бе председателят на дружеството – Светослав Генков, отлично подготвен, възрожденски отдаден на работата си с младите туристи. Организатори бяха младите и енергични Детелина – Диди Цветанова, добър познавач на нашите планини и Петя Николова, възпитаничка на Академията на МВР, София, специалност: Пожарна и аварийна безопасност, с добър опит за работа с деца по проекти на европейската програма „Еразъм+” 
   Дните в планината започваха с утринна гимнастика в кристалния въздух, топла закуска приготвена в хижата и продължаваха с богата програма от беседи свързани с географията, защитените територии, парковете и резерватите на Централен Балкан, преподаване на теоретични  знания и практически умения по изграждане на бивак, разпъване на палатки, работа с карта, компас и азимут, връзване на алпийски възли, въжен тролей и въжена носилка за оказване помощ на пострадал, походи до близки върхове и забележителности – връх Гердектепе – Огледния връх, резерват Стенето, х. Добрила, х.Певците, връх Дерменка запознаване с билките в планината и правилата за тяхното събиране и използване, традиционните акции за бране на мащерка и жълт кантарион за хижата, почистване региона около нея,  много състезателни отборни игри на открито, както и футбол, федербал, фрисби, шах. По време на целия лагер кипеше спортменска надпревара за събиране на точки от 6- те отбора млади планинари. Временното класиране се обявяваше на вечерния разбор на деня.
    Радвахме се на прекрасно, свежо време. Лагерът приключи с викторина за наученото, много награди и традиционен, голям лагерен огън, раздаване на грамоти, награди за отборните и индивидуални победители, забавления край него. Събирането на дърва и реденето на кладата бе едно от поредните умения, което Слави Генков преподаде на лагерниците.
Изпълнените с динамика и ярки впечатления от високата планина дни бързо отминаха.  По време на  похода за завръщане,  х.Дерменка – Беклемето, срещнахме група планински колоездачи, млади хора от нашето дружество – ТД”Стратеш”. За радост на децата те с готовност отстъпиха планинските си велосипеди за по едно кръгче на всеки желаещ. Финалната атракция бе  успешното преминаване по трудните елементи на въжен парк “Катеричка”. Всички отнесоха незабравими спомени, любов към планината и желание да се срещат отново по високите простори.

И тази година, традиционно, летния детски лагер на ТД”Стратеш” бе финансово подпомогнат от Община, Ловеч.

Лятото е в разгара си и предстоят най – желаните дестинации на ТД”Стратеш”  – 5 дневни походи в Пирин, Славянка и Беласица 16 – 20 август, 2017. На 27 август ще се проведе честване 122 години Организиран туризъм в България  с традиционното масово изкачване на Черни връх, Витоша. В началото на септември – походи в Стара планина и празник на х.Дерменка на 2-3 септември.