ВЪЗРАЖЕНИЕ

От колектива на СУ „Св. Климент Охридски“-  Ловеч

Относно решението на г-н Кмета на община Ловеч във връзка със съгласуване на държавен план-прием в 8. клас за 2024/2025 учебна година

Уважаеми дами и господа,

Ние сме учители от най-старото училище в Ловеч, със  131-годишна история, с традиции и постижения, оставили дълбока диря в паметта на гражданството.  Сред ловешката общественост е познато като Гимназията. Един от символите на града,  какъвто е и Покрития мост. Училището се счита за емблема на Ловеч.

През последните години училището осъществяваше  прием на ученици след седми клас в профил „Хуманитарни науки“ и всеки път се сблъскваше с едни и същи проблеми при сформирането на паралелка, продиктувани от липсата на интерес към хуманитаристиката.   Въпреки това резултатите на учениците от ДЗИ нареждат училището на трето място по рейтинг на ниво  община и четвърто в областта, за което може да се направи справка.

Правили сме няколко пъти опит да сменим профила, което ни е отказвано. Това стана през последната учебна година,  като се осъществи прием на ученици след седми клас в новооткритата паралелка с професионална насоченост „Графичен дизайн“, обезпечена с необходимите договори с работодатели за практика, като към този момент се обучават 18 ученици и паралелката не е маломерна. Във връзка с новия профил  се сформира екип за кандидатстване за изграждане на СТЕМ център на стойност от 180 хиляди лева и в момента проектът е одобрен и допуснат до втори етап. Този проект изцяло е обвързан с новия профил и изисква дългосрочна концепция за реализация и повишаване на качеството на обучение.

С писмо от г-н Кмета на Ловеч от 12.01.2024 год. /ВП-143/ колективът беше уведомен от директора, че поради необходимостта от оптимизиране на заявките за държавен план-прием училището чрез промяна по чл. 38, ал.1 от ЗПУО следва да се преобразува от средно в основно през следващите учебни години.

В това решение липсва необходимата аргументация и дългосрочна визия за развитието на образованието в областта с оглед намаляване на броя на учениците. Не сме убедени, че такова решение ще даде отговор на създалата се ситуация в общината. Като статистика са изнесени следните факти от предходната година: 394 ученици след седми клас в 17 паралелки, като две от тези паралелки са осъществени след решения на предходния Общински съвет заради минималния брой ученици. Едната паралелка е в СУ „Св. Климент Охридски“, а другата в СУ „Тодор Кирков“, където се променя профилът ежегодно и трудно може да се обезпечи с нужните кадри по специалностите. В този смисъл се налага да се направи реална оценка на необходимите педагогически кадри.  Този факт обаче не е достатъчен, за да се вземе решение за оптимизация за СУ „Тодор Кирков“ – Ловеч, което е възникнало като ОУ в близост до жилищен комплекс. Един от доводите на г-н Кмета е по-големият брой ученици в гимназиален етап в това училище, без да се отчита фактът, че причината е неосъществен прием в нашето училище през 2021 година, когато желаещите да учат при нас ученици бяха пренасочени именно там. Не приемаме този факт като определящ подобно решение.

Липсва оценка по отношение на план-приема и за другите училища в града. Има две паралелки в ПМГ с един и същи профил, т.е. дублиране, като тук ще споменем, че наши ученици се връщат обратно в нашето училище по време на учебната година, тъй като има тенденция към преориентиране. Повечето наши ученици след завършване на образованието си остават тук и работят за своя град, докато други, привилегировани училища, обезкървяват града. Струва си да помислим и върху това.

Невъзможността да се набере броят ученици при стартиране на учебната година се дължи и на неправомерното и непропорционално разпределяне на подлежащите ученици както при прием за първи клас, така и за прием след седми клас. Години наред не се потърси справедливо решение от страна на бившата общинска управа за това разпределение. Анализът на г-н Кмета не дава визия за следващите пет години, а се решава проблемът само за следващата учебна година и след това ще възникне същият въпрос. При недостиг от 150 ученици и противопоставянето на само две училища едва ли ще се промени ситуацията, която от години тлее в нерешителност за радикални решения. Считаме, че не може да продължават тези условия, в които сме поставени, без да се търси целесъобразността в решенията за балансиране и отчитане на резултатите от обучението.

Докога ще водим неистова борба за набиране на ученици, а  останалите  училища ще продължават да концентрират спокойно по-голямата част от подлежащите. Тук говорим за елитни училища, които поддържат само бройката, но не и качеството на обучение. Защо няма кураж да се предприемат  категорични мерки за преодоляване на този дисбаланс? Ще реши ли премахването само на една паралелка проблема с намаляващите ученици в областта? Каква е стратегията на общинското ръководство за следващите пет години?

Благодарение на екип от учители в нашето училище тази година се спечели проект за съвременно оборудване на два кабинета по НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна среда“ по Модул 1 Съвременна среда на обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт, с нови мебели, уредба и електронни четци, интерактивна дъска. Има и дарения за закупуване на нови лаптопи за нуждите на училището. Без съмнения ловешкото гражданство ще бъде разочаровано от подобно решение.

Нужно е да се вземе предвид и фактът,  че в ПМГ – Ловеч, профилиращите предмети са хуманитарни и не отговарят на профила на училището заради стремежа да се попълнят свободните места от ученици, които нямат интерес към обявените специалности и поради спецификата и трудността на учебните предмети. Стремежът на подобни училища не е повишаване на нивото на обучение, а запазване на параметрите на съществуващия бюджет. На фона на демографския срив в ПМГ- Ловеч, се приемат ученици след четвърти клас за подготовка по математика, въпреки че повече от 90% през  последните десетилетия  не продължават образованието си след седми клас в това училище.

Свидетели сме на преднамерено протектиране на броя на паралелките и в две от основните училища  в Ловеч от предходното общинско ръководство по обясними причини.

Към настоящия момент в нашата гимназия в седми клас се обучават 23-ма ученици, като след проведена анкета  повече от половината изявяват желание да продължат образованието си в нашето училище в посочената иновативна паралелка „ Графичен дизайн“ с възможности за придобиване на умения в областта на модерните и нови технологии и запазване на баланса в полза на професионалните паралелки, какъвто е и приоритетът на държавната политика в областта на средното образование съгласно съвременните изисквания.

През 2023 на цената на оптимизация на учител и пом.- директор беше изплатен деветмесечен заем към община Ловеч в размер на 69 000 лева, изплатени са сумите за работно облекло и диференцирано заплащане по КТД. По този начин нашето училище се доказа с успешни мениджърски умения, а работата по СТЕМ проекта доказва наличието на дългосрочна стратегия за развитието на Гимназията. Наред с това държим да изтъкнем, че при нас се осъществява реален учебен процес, отсъствията на учениците са в рамките на нормалното, учителският екип е добре подбран и квалифициран. Учебната база на училището е сред най-добрите – неслучайно домакинстваме олимпиади и съвещания. Всичко това не бива да се зачертава с лека ръка, особено след като сме излезли от проблемите, които имахме.

Затова не разбираме защо не се дава възможност да се осъществи потенциален прием на ученици след седми клас в нашето училище, а съществува стремеж да се промени статутът му от средно в основно, без да се направят необходимите задълбочени качествени  анализи. Така училището вероятно ще бъде закрито, ако не се направи и разумно преразпределяне на учениците от начален етап, като се отчете районирането и реално живущите на посочените адреси. Нима точно Вие, г-н Кмете, ще бъдете запомнен с това, че обещахте подкрепа на Гимназията на нейния юбилей, а само два месеца след това с лека ръка имате готовност да я смажете?

22.01.2024 г

Ловеч

  1. Димитричка Янева Богданова –
  2. Галя Лалева Лалева-
  3. Татяна Димитрова Стоянова-
  4. Тамара Любомирова Дамянова-
  5. Росица Тодорова Сейзинска- Николова-
  6. Соня Петрова Костова-
  7. Ивелина Руменова Тонкова-
  8. Десислава Стефанова Иванова-
  9. Калин Кирилов Кирилов-
  10. Габриела Петрова Петрова-
  11. Бисерка Маринова Георгиева-
  12. Даниела Велиславова Панайотова-
  13. Паулина НедялковаПетрова-
  14. Ружан Димов Вълев-
  15. Велислава Съботинова Тодорова-
  16. Нина Радославова Дончева-
  17. Георги Цанов Георгиев-
  18. Татяна  Иванова Стойкова-
  19. Данаил Райков Данов-
  20. Мирела Николаева Костова-
  21. Соня Иванова Денчева-
  22. Михаела Пламенова Гарванска-
  23. Виктория Красимирова Вълкова-
  24. Петя Иванова Иванова-
  25. Иванка  Георгиева Илиева-

Възражението е адресирано до:

До г-н  Страцимир Петков, Кмет на община Ловеч

С копие до Началник на РУО- гр. Ловеч д-р Иваничка Буровска

С копие до Областен управител г-н Виктор Стойчев- гр. Ловеч

С копие до г-н Министъра на МОН- гр. София

С копие до проф. док. Диана Ковачева, омбудсман на РБ

 С копие до г-н Председателя на Общински съвет Стефан Тихолов – гр. Ловеч

С копие до г-жа Румяна Чакърова, Председател на ОС на СБУ към КНСБ