Възпоменателна изложба в памет на художника Теофан Сокеров (1943 -2020) бе подредена на 14 януари в Художествената галерия в Ловеч. Сред първите посетители, разгледали картините, бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. В специалната книга за впечатления тя написа:

„Поклон пред безмерния талант на проф. Сокеров! За нас той ще остане като присъствие и вдъхновение, като неувяхващ гений във времето. Благодарност към екипа на Художествена галерия – Ловеч за идеята за тази възпоменателна изложба. Да се поклоним пред Художника, Човека, Съгражданина и да си кажем, че човекът е вечно жив тогава, когато оставя следа след своя земен път. А неговата следа е незабравима!“

Теофан Сокеров от 2003 г. е почетен гражданин на Ловеч.

Сегашната експозиция е разположена в две зали и представя общо 24 мащабни живописни платна – 19 са от фонда на галерията, а пет са абсолютно нови и непознати на публиката, донесени от съпругата му Надежда.

В първата зала могат да се видят някои от ранните картини , като „Разстрел“ (1979) и „Сбогуване“ (1974). Изложбата ясно чертае развитие на твореца от монументалния стил към човешкия микрокосмос. Теофан Сокеров е ярък представител на абстрактната „монтажна“ живопис, близка до колажната техника и магическия реализъм.

Да се преклонят пред паметта и таланта на ловешкия творец дойдоха много приятели и близки, между които и брат му Александър Сокеров.

Експозицията може да бъде разгледана още един месец.

Погребението на Теофан Сокерев бе на 9 януари в гробищен парк „Стратеш“ в Ловеч . Неговите поклонници го изпратиха с ръкопляскания като голям творец.