Изключително важната роля за оцеляването на българския народ  през изминалите 14 века има нашето родно  училище. Това  подчерта в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на откриването на учебната 2018/2019 година в Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йозиф Първи“.

Кметът припомни, че първите огнища на просветата са били старите книжовни школи, после  идват манастирите, килийните училища, за да стигнем до днешните компютъризирани класни стаи. По този повод Корнелия Маринова съобщи новината, че само след дни, на 21 септември, петък, в гимназията ще гостува евродепутатът Ева Майдел  и други лектори с много важна инициатива. Темата на публичната дискусия е киберсигурността и безопасното поведение в интернет в ерата на дигиталната революция.

Кметът връчи на директора на гимназията Радослав Хитов три важни исторически книги от местни автори, които ще издигнат познанието ни за Ловеч.

Учебната година откри директорът Радослав Хитов, който подчерта, че тук езиково обучение се води за 139-а поредна година. Той изтъкна, че в най-скоро време училището ще мине на едносменно обучение чрез едно разширение на сградата.

Сред гостите беше и народният представител Калин Василев, който лично поздрави езиковата общност. Ловчанският митрополит Гавриил благослови гимназията и поръси редиците със светена вода. Имаше и представители на РУО Ловеч, много родители и бивши възпитаници.

По оригинален начин бяха представени новите лица сред педагозите в Езиковата гимназия. Изтъкнато бе, че отборът е сред водачите в класирането на образователната шампионска лига, но все пак има кадрови промени. Най-новото попълнение, привлечено през летния трансферен прозорец, е централният нападател на комисия „Фулбрайт“ – учителят по английски език Йън Ръш. Младият американец на български език поздрави учениците и обеща да ги запознае с говоримия американски език, пък и той да се запознае с Ловеч и България.

Сред другите нови лица на педагогическия колектив  са Иво Андреев, възпитател и учител по музика, Ивета Семова, учител по френски език,  Доминика Колева, възпитател и учител по философия и Михаела Йочевска, възпитател и специалист по френски и английски език. За първи път сред преподавателите се включва и човек от ВУЗ  – доц. Иван Лалев доктор по химия.

Поздравителни адреси бяха получени от Милена Дамянова, председател комисия по образованието и науката в Народното събрание, от депутата Милко Недялков, от областния управител Георги Терзийски, от Еленко Начев, началник на РУО, от Общинско ръководство, Общински съветници и Областно ръководство Жени на ГЕРБ – Ловеч. Тържеството завърши с художествена програма и голямо кръшно хоро, на което се хванаха ученици, учители и гости.

 

11 коментара

  1. В другите училища в общината учебната година успя ли да започне без да чуят глупостите на кмета? Хората казват, че и без петел се съмвало, вярно ли е?

  2. Нищо лично,но математическата води в пъти пред езиковата

    1. Ani Marinova а ето кои бил от психото и сам се обажда.Всеки има право на мнение

    2. Математическата дори е разположена на по-висок хълм от езикова. 🙂

Comments are closed.