Днес, в Ловеч се проведе общинското състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”, под патронажа на Община Ловеч. В надпреварата се включиха отбори от 4 училища в града: ОУ „Васил Левски“, ОУ„Проф. Димитър Димов“, ОУ„Св.Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Христо Никифоров“.

Децата традиционно мериха сили в две дисциплини: “Бойно разгръщане от състезателна пътека” и “400 метра щафетно бягане с препятствия”.
В комплексното класиране на първо място с 1011,18 точки се класира отбора на ОУ „Христо Никифоров“. Второ място, само на  3 точки след победителите  останаха състезателите от ОУ „Проф.Димитър Димов” с 1008,11 точки, а трето място с 978,78 точки – завоюваха малчуганите от ОУ„Св.Св. Кирил и Методий“.
В отделните дисциплини първите места си поделиха състезателите от ОУ „Проф.Димитър Димов” /1-во място в дисциплината “Бойно разгръщане на състезателна пътека”/ и представителите на ОУ „Христо Никифоров“ /1-во място в “Щафетно бягане на 400м. с препятствия”/. Всички участници получиха купи и медали от организаторите, а победителите бяха наградени от ръководството на РД ПБЗН и РС ПБЗН Ловеч.

Младите огнеборци от ОУ „Христо Никифоров“ ще представят Ловеч на областното състезание, което ще се проведе на 26 май  в Троян.

Движението Младежки противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” е с международен характер. В България то е възстановено в началото на учебната 1999/2000 година по разработен Примерен устав, включен в Указанията на Министерство на образованието и науката (МОН), за организация  на  дейността в системата на предучилищното и училищното образование. Основната цел на младежкото движение е повишаване на физическата дееспособност на младежите и развиване на трайни практически умения и готовност за правилни действия при пожари и бедствия.
Отрядите “Млад огнеборец” се обучават и подготвят от служителите на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”, със съдействието на общини, директори и педагозите от училищата и Регионалниите управления на образованието (РУО – МОН).  Приемът в МПО е на доброволен принцип, като изискването е децата да са на възраст от 12 до 16 години. За приемане в отрядите младежите подават до директора на съответното училище молба за участие и декларация за съгласие от родителя. Изграждането на нови МПО в училищата започва в началото на всяка учебна година. Теоретичната подготовка на младите огнеборци се ръководи от инструкторите на отрядите (пожарникари-професионалисти), под формата на лекции и семинари по тематика, предварително съгласувана с РУО – МОН. Практическата подготовка и спортно-състезателната дейност се провеждат от инструкторите и от водачите на отборите – определени педагогически лица от учебното заведение.
Състезателната подготовка и провеждането на състезанията между отрядите е съобразена с Международния правилник за състезанията на младежките противопожарни формирования, издаден от Международната комисия за ръководство на младите пожарникари към Международната асоциация на пожарните и спасителни служби (CTIF). Състезанията на МПО се провеждат по дисциплини, регламентирани в Правила за провеждане на състезания на МПО “Млад огнеборец.

Привлекателна страна на младежките противопожарни отряди е богатият спортен календар, който включва провеждане на районни, областни и републикански състезания, пролетен турнир за купата на община Свиленград, както и есенен турнир “Юлиян Манзаров”, учреден от НСПБЗН – МВР през 2004 г. в памет на ученика от гр. Свищов, загинал спасявайки свои съученици, при инцидент на 4-ти април 2004 г. край гр. Лим на територията на Р Сърбия.