С Решение № 338 от 23 юни 2017 г. Министерският съвет предприе мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител. Информацията бе съобщена от кмета Корнелия Маринова на пресконференция.

Със свое Решение № 357 от 29 юни 2017 г. Министерският съвет задължи административните органи в срок до 1 септември 2017 г. да приведат системите си за електронен обмен на документи в съответствие с единен технически протокол, утвърден от председателя на Държавната агенция „Електронно управление” и да обменят документи помежду си единствено по електронен път от 1 ноември 2018 година. В сроковете, определени с решението на МС, Община Ловеч се включи в Системата за електронен обмен на съобщения (СЕОС) и обменя документи с всички останали институции, участници в процеса на електронен обмен на документи.

През 2018 година бяхме присъединени и в Средата за междурегистров обмен / RegiX/. Възможността за предоставяне на тези услуги е реализирана чрез средата за междурегистров обмен (RegiX), която предоставя възможност за реализиране на интерфейс за автоматизирано подаване и обслужване на стандартизирани заявки за административни услуги по електронен път. С разработените компоненти, необходими за свързване на информационните системи на администрациите, е осигурена възможността за потребителите на информация автоматично да извличат данни от основни регистри, сред които са Национална база данни „Население”, регистър БУЛСТАТ, Имотен регистър, Търговски регистър, Регистър на задълженията към митническата администрация, Регистър на вписаните администратори на лични данни, Регистър на българските документи за самоличност, Единен регистър на чужденците, Регистър на средните училища и детските градини, Регистър на дипломите и свидетелства за завършено основно и средно образование и придобита степен на професионална квалификация, Регистър на производствата по несъстоятелност, Регистър на задължените лица и други.

Община Ловеч е присъединена и в Система за сигурно е-връчване (е-Връчване), която позволява изпращане и/или получаване и съхраняване на електронни документи за/от публични органи, физически и юридически лица. Комуникацията чрез системата за е-връчване замества класическия метод за доставка на писма и е в съответствие с чл. 43 от Регламент (ЕС) № 910/2014, и чл. 26, ал.2 и ал.4 от Закона за електронното управление (ЗЕУ).Услугата за електронна препоръчана поща представлява електронен еквивалент на препоръчаната поща с обратна разписка.

Община Ловеч е включена в проект на Държавната агенция „Електронно управление” (ДАЕУ) „Инвентаризация на информационно-комуникационната инфраструктура за нуждите на електронното управление”. По проекта е предоставена изисканата информация за структуриране на информация и данни в подкрепа на изпълнението на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2014-2020 г.

С промените в Наредба № 8 от 2008 г., от 28.02.2018 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост, със заповед на кмета на общината са определени лица които имат достъп до системата на МП „Електронно служебно свидетелство за съдимост”, като същото се осигурява по служебен път за лицата, които кандидатстват или постъпват на работа в Община Ловеч, за длъжности за които това е предвидено в закон или друг нормативен акт.

Във връзка с получено писмо от Централно управление на Националната агенция за приходите и определен ред за принудително събиране на публични вземания по реда на ДОПК, предстои присъединяване към електронната услуга на НАП за предявяване на изпълнителни основания, с които е установено публично вземане с краен срок 31.03.2019 година.

От м. ноември в Община Ловеч беше въведена нова автоматизирана информационна система. Въведена е системата цели да предложи интегрирано решение и връзка между различните модули. Модулът „Местни данъци и такси” се предоставя безплатно от Министерство на финансите, като същият се ползва от над 200 общини в България. Започна внедряването на продукта и в населените места на общината, като това ще осигури реална връзка с деловодството на общината и ще подобри и улесни администрирането не само на местните данъци и такси, но и обслужването на гражданите по заявления, подадени за извършване на административни и технически услуги.