На официална церемония на 9 януари, сряда, ще бъдат връчени ежегодната персонална награда на Община Ловеч „Спортист на годината“ и приза „Треньор на годината“. Те се присъждат за значими постижения в областта на спорта през 2018 г. Отличието „Спортист на годината“ се връчва за 25-а поредна година, а „Треньор на годината“ – за втори път.

Постъпили са достатъчно номинации за „Спортист на годината“ и за „Треньор на годината“. Победителите в анкетите ще получат пластики, изработени от скулптора Спас Дочев, както и  статуетки и грамоти, осигурени от Община Ловеч. Според предварителна информация в номинациите на спортните клубове за изминалата година са попаднали 15 състезатели от 8 вида спорт. В анкетата за треньор пък са предложени шестима наставници от 5 вида спорт.

Церемонията по връчване на наградите ще се състои идната сряда от 18 ч. в Камерната зала на Ловчанско читалище „Наука 1870 г“.  Покана за участие в тържеството е изпратена до главния експерт на Министерството на младежта и спорта за областите Ловеч и Плевен Атанас Кършев, както и към треньори, спортни деятели и ветерани. Поканени са и почитатели на спорта. Музикални изпълнения на пиано и участие на танцови двойки на Клуба по акробатичен рокендрол „Роксмайл“ пък ще внесат художествен елемент във вечерта.

Класацията на десетте най-добри спортисти на Ловеч има дългогодишна история. След известно прекъсване в първите години след демократичните промени в страната, през 1994-а анкетата е възстановена от спортните журналисти Стилиян Ачков, Цветомир Йотов и Никола Колев.

През 2005 г. Община Ловеч също засвидетелства своята съпричастност към начинанието, като учредява ежегодна персонална награда „Спортист на годината” – статуетка, която се присъжда за значими постижения в областта на спорта.

Така сега на практика ще се проведе 25-ата юбилейна анкета „Спортист на годината” на Ловеч след нейното възобновяване през 1994 г.  С решение на Общинския съвет от месец юли 2017 г. бе учредена и ежегодна персонална награда „Треньор на годината”, която предстои да бъде връчена за втори път.

В анкетата, проведена през  декември,  взеха участие председателите на спортните клубове и представител на журналистите . Така бяха определени „Спортист на годината“ и „Треньор на годината“ за 2018 г.