Иво Райнов

Днес стана известно, че за първи път в политическата история на Ловеч е арестуван общински съветник, комуто са повдигнати обвинения за злоупотреби в размер на 117 000 лева. Фактът е срамен и дискредитиращ. Пръски от срама ще останат полепнали за дълго по цялата институция. Защото не можем да очакваме публично доверие към съветниците, ако те не спазват правилата и работят за собствено вместо за обществено добруване.

Единствено право на следствие, прокуратура и съд е да доказва вина. Всеки злоупотребил с публични средства и служебни позиции трябва да носи отговорност. Надявам се, че огласяването на фактите се основава на убедителен доказателствен материал и бележи промяна в политиката на местните правораздавателни органи по осветяване на подобен род закононарушения от публични лица.

Надявам се, че занапред със същата конкретност ще бъдат огласявани обвинения към всяко лице, независимо от неговото място в политическата йерархия. За съжаление липсата на точно този тип гласност от години поставя под съмнение обществената справедливост в Ловеч.

Няма да си позволя да коментирам декларацията на политическата партия, излъчила съветника. Обичайна практика в подобни случаи е да се вдигат информационни чадъри за да се потулва истината. Чест прави на политическото партия, че се разграничава от постъпката и осъжда поведението като обществено и политически неприемливо. Надявам се, че с подобна решителност ще реагира всяка друга политическа партия в Ловешка община, в случай, че неин активист, съветник или управленец бъде уличен в законови нарушения.

Само за месеци в Ловеч се случиха събития, които силно разтърсват обществената обстановка. Пребит бе заместник-кмет, задържан и обвинен шеф на здравната каса, арестуван е общински съветник. Изглежда е преминат обществен праг на търпимост. Ако е така със сигурност ни чакат още разтърсващи събития.

Всяко от тях е сигнал, че обществото очаква повече почтеност и справедливост.

Дано бъдат чути навреме!