Благодарствена грамота и предметна награда получиха днес трите учебни заведения от област Ловеч, поставени сред най-активните в спорта у нас. Връчи им ги областният управител Виктор Стойчев като признателност за отличното им представяне в Европейския ден на спорта в училище и издигане престижа на област Ловеч.

Инициативата да се отличат най-активните училища, за което допринася най-много именно спортът, за девета поредна година е на сдружение „БГ Бъди активен“, а областна администрация – Ловеч, за четвърти път е партньор, който подкрепя и популяризира събитието.

Европейският ден на спорта в училище е част от кампанията NowWeMove и Европейската седмица на спорта #BeActiv. Събитията от кампанията са официално подкрепени от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта. Денят е посветен на повишаване нивото на физическата активност сред деца и подрастващи.

Тази година в Деня на спорта 29 септември се включиха близо 800 училища и детски градини от цялата страна, като организираха множество различни събития с участието на над 150 хиляди ученици и деца. Над сто обичани личности от българския спорт подкрепиха инициативата.

От област Ловеч участваха 19 училища. След получаването на отчетите, проведеното задълбочено проучване на данните и според критериите на „БГ Бъди активен“ сдружението отличи СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян, НУ „Инж. Георги Иванов Вълков“ – Луковит, и ОУ „Христо Ботев“ – с. Брестница.

Областният управител благодари на тях, както и на всички включили се в спортния празник учебни заведения от област Ловеч за проявения интерес. Той гарантира на училищата и занапред пълното съдействие на областната администрация не само в сферата на спорта.

Всичко тръгва с малките стъпки като този спортен празник в училище, обединени в голямата инициатива на „БГ Бъди активен“, за да бъдат децата насърчавани да спортуват и да бъдат откривани таланти, за да има всяко населено място своя шампион, каза още Стойчев. Децата обясниха, че имат добри условия в училище да спортуват, директорите на учебните заведения допълниха, че се нуждаят от ремонт на физкултурния салон – Луковит и Троян, и на поне една спортна площадка – в Брестница.

След церемонията по награждаването Стойчев показа на гостите кабинета си, разказа им за току-що завършилата среща с министъра на спорта, на която бяха обсъдени програмите за финансиране на спортна инфраструктура и съоръжения, после разгледаха заедно и галерията на областните управители.