vracaou3005131ОА Ловеч представи собствена разработка на Областна стратегия за развитие

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева участва на 29 май в заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, което се проведе във Враца и бе открито и ръководено от зам.-областния управител г-н Валентин Литов.

Представен и одобрен бе Годишен доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Северозападен район за 2012 г.

Важна точка от дневния ред бе представянето, обсъждането и съгласуването на проектите на областните стратегии за развитие на областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен за периода 2014-2020 г. съгласно чл.19, ал.1, т.2 от Закона за регионалното развитие.

Областна администрация Ловеч единствена от региона представи пред Регионалния съвет собствена разработка на областната стратегия, направена от експерти в администрацията. Всички останали области за изготвянето на този важен документ са заложили на външни експерти.

Имам самочувствието, че Областната стратегия на Ловеч е сериозна разработка, в която са включени всички важни и определящи за развитието на региона обекти – АМ „Хемус”, тунелът под Беклемето, язовир „Черни Осъм”, както и е отделено сериозно място за развитието на всички други секторни политики. И всичко това е направено от хора, които години наред работят в администрацията, познават проблемите на областта изначално, наясно са с това кой проект на какъв етап е и какво трябва да се направи за неговото реализиране, така че стратегията, която сме разработили, е наистина реализируема, коментира областният управител Ваня Събчева. Положителна оценка документът получи и от участниците в заседанието на Регионалния съвет.

В хода на работа на форума представителят на Обединение “Регионални анализи за 2014”  презентира Анализ на инфраструктурата, попадаща в зоните за въздействие на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, Етап 4 – Преработване и допълнително фокусиране на анализа, който е по Проект “Разработване на социално-икономически анализ за нуждите на ОПРР за периода 2014-2020 г.”

Втори финален проект на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. бе представен от Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие”.

Членовете на Регионалния съвет одобриха Проекта на Регионален план за развитие на Северозападен район за периода 2014-2020 г. в съответствие със Становището по екологичната оценка на Министерството на околната среда и водите.

На заседанието бяха определени представители на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за участие в Обществен съвет към Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Представител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие” запозна участниците с информация по схема „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск” на територията на Северозападен район.

В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, представители на обединение “Регионални анализи за 2014+” и представител на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие.
След проведено гласуване за заместник – председател на съвета за периода 01. юли до 31 декември 2013 г. бе избран г-н Димитър Стойков – кмет на община Плевен.