РЗИ- Ловеч не препоръчва провеждане селски сборове, на големи празници с общи трапези и струпване на много хора, но може да се организират художествени програми на открито, със спазване на дистанция и санитарни мерки. В неделя ще има благотворителен концерт на открито в казармата в Ловеч за набиране на средства, там също трябва да се спазва физическа дистанция.

С тази информация излиза Общинският оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Община Ловеч след поредното заседание, проведено на 20 юли. Заседанието се водеше от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

В началото тя припомни, че един наш съгражданин на 49 години е починал в болницата във Велико Търново. Издирва се също жена на 44 години от Ловеч, с положителна проба след PCR тест, но неоткрита на посочения от нея адрес. Подадена е на органите на МВР за издирване.

В Ловеч 29 са под карантина, в общината общо има 14 случая на заразени, а за областта те са 34. Пет са с диагноза и са на лечение в ловешката болница, а един в домашна обстановка.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Анета Винева каза, че в Ловеч с общи усилия и спазване на мерките сме намалили риска от заразата, доколкото е възможно. „Продължаваме да работим. Хубаво е, че във всички отделения на болницата направихме пълна дезинфекция, инфекция не се допусна. Контролът по заведения и по предприятията е стриктен. Грижим се бързо да потушаваме огнищата, дори в семействата. Трябва да се знае, че една трета от нашите случаи са привнесени отвън, каза още д-р Винева.