oic2709133Важно е да извадим поуки от настоящия програмен период, за да направим по-успешни проекти през следващите седем години“. С тези думи Милко Недялков, Областен управител на област Ловеч, откри на 26 септември 2013 г. първата кръгла маса „Научени уроци 2007-2013“ и зададе положителния дух на дискусията. В събитието, организирано от Областен информационен център – Ловеч в рамките на националната кампания „Научени уроци 2007–2013“, активно участие взеха представители на областна и общински администрации от областта. След краткото приветствие на домакина, Нели Митева, управител на ОИЦ – Ловеч, представи целите, реализацията и очакваните резултати от кампанията, както и планираните от правителството мерки за намаляване на административната тежест при работа по проекти през периода 2014-2020 г., залегнали в Споразумението за партньорство между България и ЕС. Циталия Грозева, експерт ИОУ, представи резултатите от проучването с анкетни карти сред бенефициентите от област Ловеч като изтъкна голямата активност на бенефициентите. Почти по равен брой са попълнените анкети от ръководители и екипи в администрациите и другите бенефициенти. От участвалите най – голям брой са бенефициентите по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

oic2709131Много положителен е и фактът, че значителна част от бенефициентите са получили информация за отворени процедури чрез ОИЦ – Ловеч и че биха кандидатствали отново. Модераторът Гергана Петкова от Фондация “Център за стопански и икономически инициативи”, Ловеч, даде начало на дискусията като открои най-често срещаните трудности пред общинските администрации – липсата на оборотни средства, трудностите при отчитането и трудностите при избор на изпълнители. Всички присъстващи оживено обсъдиха направените предложения и с консенсус се обединиха около възможните решения на тези проблеми: съкращаване на сроковете за одобрение на междинните отчети и възстановяването на средства; търсене на възможности за финансиране изпълнението на проектите чрез финансови институции или националния бюджет; по-бързо преминаване към изцяло електронно кандидатстване, изпълнение и отчитане; въвеждане на ясни, точни, непроменящи се правила за изпълнение; синхронизиране на базовите и специфичните правила, форми и документи по различните оперативни програми и др. В своите заключителни думи г-н Милко Недялков изтъкна колко е важно да има чуваемост от страна на управляващите органи. Той изрази мнение, че областните информационни центрове са един от начините за по-добра комуникация между бенефициенти и управляващи и механизмите трябва да се доразвиват в бъдеще. Областният управител подчерта, че бъдещите успехи зависят от доброто планиране, което трябва да се осъществи в сътрудничество между всички. Затова от изключително значение е в бъдеще да започне прилагането на подхода „водено от общността местно развитие“, което ще позволи както включването на повече бенефициенти, така и изпълнението на интегрирани проекти, които да стигнат до хората.

oic2709134Кръглата маса на 27 септември бе открита от зам. Областния управител Цецка Димитрова с посланието, че всички бенефициенти, заедно и поотделно, трябва да положат усилия за привличане на повече европейски в градовете и селата, които да подобрят качеството на живот на местните хора. Събитието събра над 20 представители на местните сдружения, неправителствени организации, фирми, читалища и училища. За разлика от администрациите тези бенефициенти срещат най-големи трудности при отчитането на проектите, а липсата на оборотни средства е на второ място. При оживената дискусия по констатираните критични точки бяха направени много конструктивни предложения. С пълен консенсус участниците се обединиха около възможността за преминаване към изцяло електронно кандидатстване и отчитане на проектите, за децентрализирано управление и отчитане чрез регионални координатори и офиси, както и спазването на ясни, точни и най-вече непроменящи се правила и документи в хода на реализация на проектите. По този начин ще се решат редица проблеми в целия процес и ще се облекчи работата и на управляващите органи и на бенефициентите. Интересно предложение бе дадено от неправителствения сектор за по-прецизно прилагане на режима за „държавните помощи“ по отношение проектите на тези организации. Бизнесът настоява да се работи за по-лесен достъп до финансиране и облекчени условия за получаване на банкови гаранции. В заключение участниците се обединиха около извода, че въпреки спецификите на различните оперативни програми и видовете проекти, трябва да се създадат ясни и непроменящи се правила, които да се спазват както от бенефициентите, така и от управляващите органи.