Автор: Пламен Христов – кор. на БНР в Ловеч

Министерството на здравеопазването и кредиторите на ловешката болница ще договарят днес условията за дълготрайно разсрочване на задълженията на лечебното заведение към тях. Това е част от оздравителния план за спасяване на болницата, който беше представен снощи пред персонала ѝ от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева.

Спешният оздравителен план предвижда намаляване на леглата в болницата с 40 на сто, без да се закриват отделения и съкращаване с близо 30 на сто на персонала на лечебното заведение.

Планира се всеки месец само по 66 хиляди лева от заработените от болницата по клиничните пътеки да бъдат разпределяни между кредиторите, обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева:

Още декември месец проведохме среща с кредиторите, поехме ангажимент към тях да изготвим план за оздравяване и преструктуриране. Те ни дадоха тримесечен срок да имаме конкретни предложения пред тях, за да имат и те предвидимост. Те са разумни хора и никой от тях няма интерес ловешката болница да не работи.

Част от лекарите не са оптимисти, че планът ще заработи:

Първо се говори с кредиторите и тогава се дава надежда на хората.

Заради неизплатени заплати от миналата година, работещите в болницата също се оказват сред кредиторите, тъй като не е ясно кога ще си получат забавените възнаграждения.

1 коментар

  1. Колко повече да се намали персонала, като те сами напускат

Comments are closed.