Общинските съветници в Ловеч разрешиха поемането от Община Ловеч на задължение и упълномощиха Кмета на Община Ловеч да подпише запис на заповед без протест и без разноски за размера на аванса по административен договор за безвъзмездна финансова помощ № BGENERGY-2.001-0101-007 от 14.03.2021 г. за изпълнението на проект „Енергийно ефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Ловеч и с. Дойренци“. Това стана на заседание на 27 май 2021 г. с 27 гласа „За“, без гласове „Против“ и един глас „Въздържал се“.

Проектът е финансиран по процедура BGENERGY-2.001 – „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“, Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ (ВЕЕЕЕС), финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Срокът за изпълнение на договора е 18 месеца, а стойността му е 1 172 503,20 лева, представляваща 100 % безвъзмездна финансова помощ.

Плащанията по договора се извършват по следната схема:

– авансово плащане в размер до 351 750,96 лв., представляващо до 30% от стойността на предоставената безвъзмездна финансова помощ,

– междинни и окончателно плащане.

Съгласно изискването на чл. 12, ал. 2 от административния договор, авансовото плащане от страна на Министерство на енергетиката се извършва в срок до 1 (един) месец след подаване на искане с приложени към него от страна на бенефициента Запис на заповед по образец за сумата в размер на аванса, финансова идентификация и декларация за минимални и държавни помощи.

С подписване на Записа на заповед, бенефициентът-издател Община Ловеч се задължава да заплати без протест и без разноски на поемателя – Министерство на енергетиката, Програмен оператор на Програма ВЕЕЕЕС, сума в размер на 351 750,96 лв., представляваща аванс по АДБФП в размер на 30% от стойността на предоставената безвъзмездна финансова помощ.