btaizlojba3001143БТА представя изложбата “Родени свободни” в Ловеч. Откриването е на 7 февруари /петък/ от 17.30 часа в Художествена галерия „Вароша”

Будителския дух от българските печатни издания през Възраждането пресъздава изложбата “Родени свободни”. Експозицията от 29 табла е партньорски проект на БТА, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и Великотърновския университет. Тя е и жест на благодарност към съседна Румъния и румънския народ, които приютяват българските емигранти и им предоставят възможност да изявят чрез словото стремежите си за свобода, независимост, развитие и култура.

Фотографиите в изложбата разгръщат страниците на непознатите революционни български вестници и списания от преди 130 години. С удивителна актуалност звучат днес техните гласове.

btaizlojba3001142Тази изложба не е само за гледане, но и за четене, казва съставителят й Иво Хаджимишев. Посетителите ще могат да видят как са изглеждали вестниците на Любен Каравелов – “Свобода”, “Независимост”, на Христо Ботев – “Дума на българските емигранти”, “Будилник”, “Знаме”, на Георги С. Раковски – “Бранител”, “Бъдущност”, на Стефан Стамболов – “Нова България”.

Отличителна черта на изданията е тяхното тематично многообразие. Съобразявайки се с изискванията на времето и с жаждата за знание, те пишат за всичко: информират за актуалното, коментират политическата реалност, подбуждат към промяна, образоват. Жанровият им обхват е завиден – актуални социални анализи, земеделски съвети, указания за поддържане на домакинството, възпитателни и нравоучителни дописки, разсъждения по философски теми, дори клюки от световните медии.

Подбудите на издателите по това време не са печалба, а събуждането на един народ, затова в изложбата са вплетени и лицата на най-напредничавите за времето си български умове.

Сред експонатите е също първият български вестник, печатан в Румъния под забележителното заглавие „Българска пчела”, първото списание за образование и наука на Българското книжовно дружество, преобразувано след Освобождението в Българска академия на науките, първият ежедневник „Секидневний новинар”, който публикува информация на френската телеграфна агенция „Хавас” (днешната Франс прес).

btaizlojba3001141Цветен акцент на изложбата са карикатури, осмиващи тогавашните световни политици, чорбаджии и турски управници, цели държави и отношенията между тях. Стари снимки с изгледи от Букурещ, първите печатници и печатни преси на българските хъшове допълват експозицията, внасяйки в нея специфичния дух на времето. Сред уникалните документи е удостоверение за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество.

„Родени свободни” бе показана за първи път по време на Осмата световна среща на българските медии, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света в Букурещ през 2012 г. Изложбата бе представена с голям успех също и в Русе, Варна, Сливен, Велико Търново, Плевен, Видин.