Напълно обновеното Отделение по педиатрия беше открито днес в областната болница в Ловеч.

Над 260 000 лева, събрани изцяло от дарения, са вложени в мащабния проект „Светулка” на Фондация „За Доброто”, реализиран съвместно с Фондация „Америка за България”. Откриването се проведе в присъствието на официални лица, представители на организаторите, дарители, медици, пациенти и др.

Събитието уважиха заместник кметовете на Община Ловеч, Областният управител на град Ловеч и представители на РЗИ Ловеч.

14 болнични стаи са напълно обновени за дванадесет месеца по проект „Светулка” в детското отделение на МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов” АД, благодарение на  обединението на организациите и местни дарители. Изградени са и 4 санитарни възли за максимален комфорт по време на престоя.Това превърна детското отделение в европейско, съвременно, комфортно, цветно и функционално място за лекуване на деца, с каквото могат да се похвалят малко болници в страната.

Помещенията са изцяло реконструирани –доставено е ново медицинско обзавеждане и оборудване , стените са изрисувани с красиви и вдъхновяващи рисунки, подът е покрит с антибактериална настилка. Обособени са отделни сектори за деца в кърмаческа възраст, малки деца и юноши. Родителите, които придружават децата, ще имат на разположение кухненски боксове с уреди.

 

В отделението е изградена нова чакалня. Подновени са лекарските кабинети и манипулационните. По нов и модерен начин изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет.

Обособена е свободна зона за игра, където малките пациенти могат да се почувстват отново деца и да се върнат към естествената домашна среда.

„Продължавайте да правите добро и да променяте света“, каза в приветствието си директорът на МБАЛ д-р Виктор Таслаков  и връчи благодарствени грамоти на представители на Фондация „Америка за България“ и Фондация „За доброто“.

Проект „Светулка” цели всяко детско отделение в болниците в България да има стандарт, в тях детето пациент да бъде в центъра на лечението. Създаването на такава среда, както е в отделението в Ловеч, е само първата стъпка. Важно е да продължим с промяна в отношенията, в комуникацията между лекарите, децата и родителите, посочи Надежда Рангелова – Бояджиева, председател на фондация „За доброто”. Тя благодари на партньорите от „Америка за България” и всички дарители, които подкрепиха проекта. За мен най-голямата промяна, която “Светулка” прави, е точно в две посоки – промяната в нагласите на обществото и промяната в разбирането на медиците как трябва да изглежда едно детско отделение. Това е  лавинообразен процес.Kогато обществото осъзнае, как трябвa да изглежда едно отделение, то започва да го изисква от всички участници в процеса, допълни Рангелова.

“Виждаме резултата от пълната трансформация на детското отделение. То ще допринесе за подобряване здравето и живота на децата, родителите и общността на Ловеч”, сподели Нанси Шилър, президент на Фондация “Америка за България”.

 

На събитието присъства и д-р Нена Осорио,  педиатър с богат клиничен опит от университетската болница Уайл Корнел (Weill Cornel Medical Center) в Ню Йорк. Тя е в България по покана на  Фондация „Америка за България“ за споделяне на опит и  на добри практики.