zoo2Павлин Иванов

С риск да ви разочаровам, тук няма да коментирам действията на служби, институции, лица от вчерашната драма. Коментарът ми е за вас, хората живеещи тук, в Ловеч, жалващи се, мрънкащи, но не правещи нищо полезно за себе си, за децата си, само защото ви е страх за нископлатената ви работа.

Искам да ви провокирам, да ви ядосам, да ви накарам да прогледнете най-после и дай Боже да се разгневите не за това, че убиха Алонсо, а за важното – вашето здраве, вашия живот и да разберете, че вие самите поставяте „бедното животинче“ пред собственият си интерес, всъщност, както винаги досега сте правили!

Приятно четене

 

Вчерашната случка, завършила трагично за ягуара Алонсо ме докара до тотално объркване. Изчетох стотици коментари в „Ловеч днес“, Фейсбук и още куп медии. Загубих представа за това що е нормалност и кое е важното, но стигнах за себе си до един извод – ние сме тотални идиоти!

Не, не е пресилено! Поне това е моето мнение.

Че завършека на вчерашната драма с ягуара е идиотски, е повече от очевидно. Че държавата ни и градът ни се управляват супер некадърно е ясно на всеки, факт!

Вероятно това е и причината всички да сме ужасно гневни и недоволни. Това, което ме изненадва обаче е друго – защо винаги сме гневни ПОСЛЕ, а не ПРЕДИ.

 

Красноречив е примера с отстрела на Алонсо. Хиляди хора в цялата страна се втурнаха да жалят за него. Разбираемо е, твърде удобно е да изразиш гняв за някакъв ягуар, вместо да защитиш интересите на семейството си.

Стотици коментари бяха за това колко лошо е гледан ягуара, колко некадърно се управлява Зоопарка (неоспорим факт!), как не трябва да има подобни обекти и животните трябвало да си живеят свободно. Колко жал за убитото симпатично животинче.

Навярно, много от хората изразили мнение са искрени. Вероятно, много от тях за първи път изразяват свободно и публично своето мнение, независимо какво е то.

 

Въпросът ми е ЗАЩО ЧАК СЕГА?

Защо тъй наречените природозащитници в Ловеч, появяващи се изневиделица в подобни случай – гневни и агресивни, си мълчат като задници когато медиите изнасят информация за кражби и злоупотреби.

Не смятат ли любителите на животинките, че ако не се краде толкова много в този град и тази държава, пари ще има, което означава по-добри условия за всички – хора и животни?

Не мога да се съглася със жалбите сега, след свършения факт и питам сега ли всички виждаме проблемите, едва тогава, след като се случат и придобият публичност?

Защо любителите на бездомните кучета не вземат и да ги приберат в домовете си, в приюти или поне да направят нещо полезно за тях?

Защо тези хора не скачат когато се крадат пари, когато се взимат тъпанарски решения в Общински съвет, когато кмета издава разни безмислени заповеди? Не смятат ли, че със спирането на пладнешкият грабеж на национално и местно ниво ще се решат много, много проблеми.

Къде са всички извисили глас за „сладкото животинче“, което бе убито, когато реката е превърната в гора и опасността за всички живи хора и животни в Ловеч е далеч по реална. Защо не бранят интересите на живите хора?

Защо когато трябва да сме общество и да защитаваме интересите си, масово всички си налягат парцалките от страх да не останат без работа или да не ги види шефа, че имат позиция!

Мога да изброя десетки случаи, в които ловешки родители дори отказват да защитят интересите на собствените си деца, а днес, тези същите родители ще скачат да се жалват за Алонсо.

Кога сте истински, уважаеми?

Защо със същият плам не защитавате децата си, близките си, съгражданите си, а се втурнахте да плачете за Алонсо?

„Горката животинка“?! Горките хора, казвам аз!

 

Никой днес не се възмути и не се уплаши, че при кризисна ситуация не знаем как да реагираме! А от това, от достоверната информация от знанието какво да правим, зависи живота на децата ни, на нас самите.

Как пък никой не се възмути и не потърси сметка, реално, на градската управа защо Ловеч се наводнява всеки път, защо въпреки „заповедта“ на кмета Казанджиев реката, дерета, шахти и отводнителни съоръжения не са поддържани с години и като нищо можем да се превърнем във Варна, Добрич, Бисер, Мизия …

Защо не се намериха хора да потърсят сметка за новата обществената поръчка за боклуците, чрез която от вашите пари ще излязат милиони, вместо да се вложат в нещо полезно и смислено.

Защо никой не скочи за да спре малоумното „иновативно“ съоръжение, което реката традиционно отнася, някъде на майната си, а струва стотици хиляди?

Защо „гневните“ днес за убийството на ягуара не питат Областния управител за чии … са назначени стотици хора като „пазачи сътрудници“ за да не вършат нищо, но за сметка на това струват на вас и децата ви скъпо и прескъпо.

 

Знам, че вчерашната случка може да бъде погледната от много ъгли и трябва! Но важното поне за мен е да бъдем будни ПРЕДИ, а не СЛЕД!

Докато всички ние не разберем, че животът и здравето ни са на първо място като приоритет, ще измираме като пилци в наводнения и катастрофи, а ще се жалваме за убитите котета и сладки кученца.

 

Виждам вълната от коментари заляла интернет. Виждам фокусирането върху една идиотска случка и тоталното ви безхаберие за човешкият живот, който за съжаление ни е само един.

Объркан съм и съм уплашен от начина на мислене на масата хора. Да, уплашен съм, защото виждам как никой никога няма да защити живота и здравето на жив човек, както това се случва за избягал ягуар, пък бил той и Алонсо.

Обзема ме безнадеждност и песимизъм за всичко, което ме заобикаля. Иска ми се всичко това с Алонсо да не се бе случвало за да продължа да живея с илюзиите си за гражданско общество, нормалност, вяра в по-добрите дни.

 

Но … реалността е такава, каквато е, а ний сме пълни идиоти!

38 коментара

  1. Най-малкото трябва да има уволнени за абсурдния случай с ягуара… стига толкова простотии хайде най- накрая да се свърши нещо както е редно!

  2. Г-н Иванов, единственият идиот в цялата ситуация сте Вие. Вместо точно, ясно и кратко да напишете, че ЛОВЕШКИЯТ ЗООПАРК ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАКРИТ. Защото след като не можеш да гледаш хищници, просто не ги гледаш. Бях в зоопарка преди година – мястото е отвратително. Дълбоко се съмнявам и грижите за животните да са на по-високо ниво, имайки предвид пазача и разсеяността му. Кметът Ви може да е комунист, хората може би бягат от града, защото той е едно от васалните имения на определени хора, но да пишете за света, вселената и всичко останало е просто проява на абсолятна некомпетентност, най-малкото показва, че може да се имате за журналист, но сте много далеч от това. На светлинни години от тази позиция.

    1. Като не си от Ловеч и не те интересува какво става в него, су щеш в този сайт?

  3. В конкретния случай си мисля, че няма място за обвинения към хората, имащи една идея по-добро отношение към животните. И защо обичта към животните да изключва загрижеността към хората?! Каквото и да се говори тук то си остава дигитално. В крайна сметка 85% нито ги интересуват бездомните животни, нито пък онеправданите хора. Когато се организираха протести срещу насилието над животните във Фейсбук се събираха по над 100,000 “възмутени”, а на площада имаше по 20-тина. Така че по интернет активността не съдете за това кой за кого е загрижен. Проблемът е в реалните действия както на т.нар. администрация, така и на т.нар. общество. На избори се вижда най-добре – Минчо крал, Горов пил и накрая пак си ги избирате. Иначе на маса сме големи критици. На “иновативната” сцена досега са се изявили около 10-тина селски читалища с доста неиновативна програма.
    А Алонсо, Бог да го прости, той е просто е жертва на модела. Човекът, който го е изпуснал, за разлика от опечалените, които на 10 години веднъж дават по 2 лв за билет, се е грижел за него всеки ден. И мисля, че той е най-потърпевш от ситуацията – загубил е приятел и най-вероятно работата си. Останалите ще забравят. Както са забравили и за отровения преди 20 години (от гражданин) жираф. Както ежедневно забравят кой и как им управлява града – в най-лошия случай пускат някой ироничен коментар пред колегите си, за да има на какво да се смеят. И в 5 часа хайдеееее към къщи. И ако дойде кметът на посещение почват едни усмивки, едни лигавения. А ако влачи и министър със себе си… Душевен оргазъм. Всеки сам си кове съдбата като индивид, но за да има общество трябва и малко социална активност. Не на думи, а на практика. Като не ти е направен тротоарът – отиваш при кмета със записан час. Като те спрат на улицата да те питат защо кучето ти няма намордник – вадиш закона на полицая. Като те е страх от наводнение – застраховаш си имота, защото никой не е длъжен да ти го ремонтира. И така нататък, и така нататък.

    1. Палячо, ти за кой се взе бе ? Абе ти – нормален ли си?!

    2. За анонимна пчеличка 🙂 Цункииии

  4. ne stiga che cql jivot e zatrvoreno ne stiga che glupacite ne sa zatvorili kletkata pa na sichko otgore ne mogat da go ocelqt s edna upoivashta strela … e tva na kvo prilicha .. jivotincheto ne e vinovno che sa idioti

  5. Автора и статията му няма да коментирам.То е ясно,ако не бяха евакуирани хората и не беше издирено животното и убито в момент,в който е било пред отвжр в оградата,направе не от него,а от любителите на железния скраб,какво ли щеше да пише тогава г-н Иванов.Ами,ако Алонсо беше излязъл и нападнал хора ?!Нали отново щеше да плисне помиите по кмета и другите/според него/идиоти,участвали в акцията.
    Искам да кажа нещо на Вяра Димитрова за жирафите,а и на останалите писачи,за които за всичко лошо в Ловеч/за боклуците по улици и градинки,за откраднатите чешмички,за смачканите кошчета за отпадъци по алея”Баш бунар” и т.н./не са виновни ловешките възпитани граждани.Жирафите,г-жо Димитрова,бяха нападнати през една нощ,като “възпитанити” бяха пречупили металните пръчки в оградата на зоопарка,проникнали вътре,влезли при жирафите и им прерязали вените.В резултат на тази “възпитана постъпка”жирафите загинаха.Тогава Минчо не беше кмет,нямаши “Ловеч днес” и Данчо Заверджиев и в ъпреки това се случи.

  6. Зоопаркът ни е хубав за гражданите и гостите на града. Повечето от нас знаят че много коли с чужда регистрация идват точно за да го видят… до тук са хубавите неща.
    След раждането на двете мечета нищо хубаво не се е случило тук… Имахме много красива тигрица – Алиса… беше в разцвета на годините си… но не и на силите си????
    Защо белият мечок, който беше доста възрастен живееше в тези лайна? Защо поне веднъж в годината не се чистеше основно неговата клетка???
    Не ме учудва развитието на случката с ягуара! … беше очаквано, като знам професионализма на персонала!!!!

  7. Браво, едва в средата на втория си мандат другарят Казанджиев достигна върховите си достижения-ръководи връщането на отплувалата сцена и убийството на избягалия Алонсо!

    1. на третия мандат

  8. нека затворят зоопрака! Щом не могат да се грижат подобаващо за животните, не заслужават да ги има тук! Идиоти! Ама като дойде цирк взимат на хората парите, зада показват как са дресирали животните!

  9. Най-лесно за вас беше да го убийте! -_-

  10. ” Боже, защо сме такива”

    Ами какви да сме? При 45 години търчане след “ръководната роля на партията” към “светлото бъдеще”, след което още 25 години чакане и очакване коя да е партия-победителка да ни оправи – какви да сме? Ами “оправени” сме!

    Какви да сме, след като 25 години медии и всякакви овластени и неовластени тарикати промиваха мозъка на българина, че нищо не зависи от него и че трябва единствено да дава гласа си на бъдещата партия-победителка, а тя няма начин да не го оправи. Той, българина, само трябва да си трае, да чака и да следи кога ще дойдат пред портата да му донесат Свободата и благоденствието на тепсия. За по-напористите нови граждани и драгите селяни е предвидено да могат да се запишат в казионни граждански организации, където под ръководната роля на партията-победителка ще могат по-отблизо да гледат, а понякога и съучастват в “оправянето”. Е какви да сме? Ами “оправени” сме!

    Сега ни “дооправят”. Докато съвсем заприличаме на дебили и примати. После ще е лесно за всички.

    Какви да сме /примерно в Троян/, след като болшинството от хората ги държат в тотално информационно затъмнение и хабер си нямат какво става дори в собствената им община, където те би следвало да се самоуправляват, както е по закон?

    Може ли на една сесия на ОбС Троян да се случат буквално скандални събития, свързани с безцелно или неоправдано ръшкане на стотици хиляди лева, разпродажба активи на общината на безценица или фрапантна идиотия с унищожаване на градинки и безценен терен в центъра на града в името на някакъв тъп политически рейтинг – и в същото време троянските “медии” да ми пишат по няколко пъти било за боровинки, избягал ягуар и какво ли не – но думичка да не обелват за това, какво става с парите и имотите на общината? Ами за това нещата са винаги “СЛЕД”, а не “ПРЕДИ”. За това сме и такива! Оправени и ухилени пред поредното началство. И със свалени гащи, зер дооправянето си иска персонална подготовка от всеки.

    “Боже, защо сме такива”? Ами такива сме. За 45+25 години доказахме, че други не може да бъдем. Тези, които не искат да бъдат “такива” си “хванаха шапките” и отидоха в държави, където има ДЕЙСТВАЩИ закони, правила и чувствителен граждански сектор, който реагира, когато го “стрижат и доят”. Една нищожна част от населението се опитва да “мърда”, нещо да промени, но партиите-победителки и подопечните им слугински медии веднага ги посочват с пръст и ги смачкват за радост и назидание пред “оправените”.

    Иначе овцете и преди 9 септември и след 9-ти и след 10-ти ноември са си винаги едни и същи… демек – “такива”

  11. Това за ягуара, че е идиотско-факт. Че кмета е мърша-факт. С всичко съм съгласен, ама този морализаторски тон на този журналист тук ми е вече в повече. Звучи ми като Бареков и Сидеров.

  12. Ами да, аз ще застана зад животинката, защото няма кой да я защити нея, но хората които живеят в Ловеч и им харесва да са в кочинката и пак да избират същите управници, не, за тях не ми е мъчно!

  13. Ами да, аз ще застана зад животинката, защото няма кой да я защити нея, но хората които живеят в Ловеч и им харесва да са в кочинката и пак да избират същите управници, не, за тях не ми е мъчно!

  14. Някой си е претнал сафари в зоопарка, много нагласено изглежда. Немогли да го упоят за това го “отстреляли” и окачили главата на стената

  15. хайде Ловеч на протест и виновните трябва да си понесат отговорността за това деяние…не съм от Ловеч,но не един път съм ходила в зоопарка и съм останала с прекрасни впечатления…а сега от случилото се съм потресена и не знам какво да кажа….мога само да ви призова да не оставите нещата така и да искате наказание за виновните…..

  16. “Има различни ъгли на случката” – един от тях е, че ягуарът бе по-ценен от малоумниците, които го издирваха и които просто искаха да се похвалят в кръчмата, че са застреляли ягуар.

    Иначе да – трябва да си зададат въпроса ловчалии и всички българи, Докога ще търпят комуняго-демокраДския грабеж и терор, който продължава 70 години и който целенасочено ни кара да живеем като скотове.

    Има и друго – в белите държави отдавна е немислимо да държиш диви животни в каторжна клетка като на Алонсо – това е подсъдимо и се равнява със САДИЗЪМ. По отношението към животните може да познаеш човека дали е човек.

  17. Абе луди ли сте как ще убийте беззащитното животинче. Това е световен, подсъдим скандал, никъде по света няма да остане безнаказано такова просташко деяние. Излязъл бил ягуара от клетката /явно заради човешка грешка/. Всички животни в зоопарковете се водят защитени животни, как така милото животинче сгушило се от страх в храстите на самия зоопарк, изплашено от многото панически незнаещи какво да правят хора ще бъде убивано, а бе вие на някакви герой от сафарита ли се правите? Това е огромно престъпление! Ами хората ако са излезли от кабинета си и ти ги търсиш за нещо, а тях ги няма какво да правим да ги убиваме ли??? Отиваш при милия крадлив кмет и той не е в кабинета си и както винаги ползва служебните коли за лични и по негови си афери или на вилата си в работно време какво да го правим и да го стреляме ли??? Как ще убиете ягуара бе??? Не сте редовни

  18. Абе луди ли сте как ще убийте беззащитното животинче. Това е световен, подсъдим скандал, никъде по света няма да остане безнаказано такова просташко деяние. Излязъл бил ягуара от клетката /явно заради човешка грешка/. Всички животни в зоопарковете се водят защитени животни, как така милото животинче сгушило се от страх в храстите на самия зоопарк, изплашено от многото панически незнаещи какво да правят хора ще бъде убивано, а бе вие на някакви герой от сафарита ли се правите? Това е огромно престъпление! Ами хората ако са излезли от кабинета си и ти ги търсиш за нещо, а тях ги няма какво да правим да ги убиваме ли??? Отиваш при милия крадлив кмет и той не е в кабинета си и както винаги ползва служебните коли за лични и по негови си афери или на вилата си в работно време какво да го правим и да го стреляме ли??? Как ще убиете ягуара бе??? Не сте редовни

  19. “Човек няма две сърца – едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма!” – Алфонс Дьо Ламартин

Comments are closed.