redcross112134На 1 декември 2013 г. от 14 до 17 часа в градинката на центъра на град Ловеч, Априлци, Тетевен, Луковит и Летница доброволци на БМЧК ще ще проведат информационна антиСПИН акция. В партньорство с доброволците към Библиотека „Проф. Беню Цонев” те ще представят на гражданите възможността да получат подарък от таблото на желанията, както и да напишат послание за жертвите на СПИН. Отбелязването на деня ще приключи със сформиране на жива панделка от доброволците.

На 1 декември се отбелязва Световният ден за борба срещу СПИН. Датата е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация, с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със заболяването.  

redcross112131Тази година фокусът на световната кампания е подобряване на достъпа до превенция, лечение и грижи за младите хора (10 – 19 години), една група, която продължава да бъде уязвима въпреки усилията досега.

България е страна със сравнително ниско разпространение на ХИВ в общата популация. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (2011 г.) честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5,7 случая на 100 000 души население, а в България – 2,7 случая на 100 000. У нас през 2013 г. броят на новоинфектираните мъже е пет пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 22 ноември 2013 г. общият брой на официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН е 1811. Тази година близо 39% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.