Близо 2000 човека от общината празнуват на 6 и 7 януари своя имен ден (Йордановден и Ивановден), съобщиха от Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) в Община Ловеч. Това са жители по настоящ адрес, уточняват от ГРАО, които носят имената Йордан и Иван, както и техните производни Йордана и Йорданка, Иванка и Ивана.

По-точно 217 дами носят името Йорданка, 181 човека носят името Йордан, а 20 – Йордана.

Най-много в класацията са естествено Ивановците – 1126 души носят славното име.

427 гражданки са с името Иванка и 26 с името Ивана. Статистиката на ГРАО е проследила родените за 100 години – от 1916 до 2016 г.

Ивановден е най-празнуваният имен ден в страната, отбелязван от повече от 300 хиляди души у нас. На Йордановден пък се отбелязва Свето Богоявление.

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. В Ловеч с традиционното хвърляне на кръста във водите на Осъм се отбелязва Йордановден – 6 януари.

1 коментар

  1. Моля ви, като качвате статия по повод Ивановден, слагайте икона на Свети Йоан Кръстител, който е централна фигура на празника. Това, което сте сложили е Свети Йоан Кронщатски, който няма нищо общо с празника.

Comments are closed.