Бивши наркозависими се срещнаха с ученици от Ловеч в кампания срещу наркотиците. Инициативата е на Общинския съвет по наркотични вещества и Общинска комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, като част от превантивната кампания срещу употребата на наркотици от ученици.   За целта на 26 и 27 април се проведоха срещи-дискусии с бивши наркозависими от Терапевтична общност „Ново начало“.

В Ловеч има проблеми с търсенето, разпространението, употребата и злоупотребата с наркотични вещества. Данните са повече от тревожни.

14-годишни редовно вземат марихуана  и амфетамини, а към дрогата посягат дори 9-годишни. Подценява се действието на така наречените „билки“ с химични добавки, синтетичните дроги, които скоро взеха живота на момиче от Шумен.

България е на трето място в Европа по употреба на амфетамини от ученици, показват данните.

Терапевтична общност „Ново начало“ е програма за рехабилитация на зависимости и част от дейностите на фондация „Общност Ново начало“, член на европейската федерация на терапевтичните общности.

Основателят  Желяз Андреев сподели: „Ние сега сме в Сдружение, което помага на зависими от наркотиците и алкохола, които вървят заедно. Никой не е застрахован от тях. Особено ако си мисли, че е над тези неща и винаги може да спре. Трудно се спира. В началото удоволствието е на лице. След време организма развива толеранс, т. с. дозата, която си вземал до сега вече не ти е достатъчна и ти я увеличаваш, пак и пак, докато, не започнат да атрофират всичките ти органи и вече болката става по-голяма от удоволствието от наркотика. Ще чуете нашите истории за тъмния свят на дрогата, за грешките в своя живот и за живота си сега.“

Христо е на 33. Вече е чист. Всичко започнало почти на шега от любопитство.

“Започнах с трева на 12 г. След това минах на хероин. В началото не ми хареса, но продължавах да го вземам. На 23 г. усетих, че имам проблем. Започнах лечение с хапчета, комуни…Издържах 1-2 седмици и започвах отново. Лекувах се и с метадон. Беше ми тежко. Разбрах, че това също е наркотик.10 години бях на метадон и разбрах, че няма смисъл. През това време вземах и трева. Чувствах пълна демотивация, апатия, мързел, развих психози. Стигнах и до опит за самоубийство. С помощта на родителите ми спрях метадона и тревата. Беше тежко“.

Григор вече е чист:

“Имах опит с наркотиците дълго време. Десет години се опитвах да ги спра. Бях отличник, любимеца на баба, на дядо, на мама, на татко, любимеца на блока… Също започнах с марихуана. По ирония на съдбата „леките“ наркотици се спират най-трудно. И в продължение на всяка следваща употреба марихуаната не стига – минаваш към по-силни наркотици, оттам амфетамини. След година и половина употреба се събуждах само с мисълта как да се надрусам, като търсех хиляди начини да си набавя наркотици, кражби, пренасяне на наркотици. За да не попаднете в графата на зависимите, по-добре е да не започвате. Човек не усеща как остава сам само с наркотика.“

Иво на 26 г:

„Започнах с трева от най-ранна детска възраст, защото всички пушеха и за да бъда част от тях. Минах на хероин, отново, заради компанията. Мислех, че е модерно. Не осъзнавах, че 10 г. от живота ми ще бъдат пропилени. Пробвах всичко – амфетамини, екстази, пико без кокаин, защото е скъп. Друсах марихуана с мухозол. Предлагах я на мои приятели, като нещо много хубаво и безвредно. На мен също ми беше предложено така. Баща ми ме хвана, че се друсам с хероин. Започнах лечение с метадон. Станах зависим от метадон. Започнаха здравословни проблеми със зъбите, с бъбреците, развих тежка параноя. Постоянно мислех, че някой ме преследва и иска да ме убие, докато не стигнах до „Ново начало“.

Таня на 26 г.:

„Моят път с наркотиците продължи 8 години. Започнах с трева и алкохол, защото започнах в ново училище и исках да бъда приета. Взимах и амфетамини, защото мислех, че така ще отслабна. На 13 г. започнах с хероин. Мислих, че няма да стана зависима. Ще се подрусам малко и ще спра. Родителите ми разбраха. Минах през много опити за лечение, вкл. и през метадонова програма. Станах 48 кг. С опасност за живота. Последваха операции, кръвопреливания. Мислих, че ще умра. Сега като се върна назад осъзнавам, че най-хубавите ми 10 г. съм ги хвърлила в коша и сега тепърва на 26 г. започвам да мисля как да си подредя живота.“

Примерите им бяха разтърсващи и с много ясни и конкретни призиви към аудиторията – „Никога не се поддавайте на изкушението!” „Първата доза убива!” и „Има надежда!”.

Последваха и много въпроси: ”Как започнахте”, “Има ли значение компанията от приятели и познати”, “Кое ви накара да спрете наркотиците?”, дискутира се въпроса за легализацията на марихуаната и пр. Темата предизвика интерес и у учителите в залата, които също имаха своите питания. Младите хора се разотидоха с размисли за тежестта на проблема и за все още малката възможност на малко хора да помогнат за преодоляване на проблема и за превенцията му.

Превантивно информационен център за борба с наркотичните вещества предлага безплатни консултации на адрес:

бул. „България“ № 3, ет.3, тел. 068/601 367 /сградата на Стоматологията/ и онлайн на e-mail адрес: piclovech@abv.bg.

 

2 коментара

  1. Изнежват се хората. Преди десети основно се дрогирахме с ракия а сега ….. Ма то да се научиш да поркаш ракия не е като да се научиш да вземаш наркотици.

Comments are closed.